Borrskruvdragaren är en multimaskin som ska klara både att borra hål och skruva i skruvar. Två uppdrag som kan tyckas lika men som ställer helt olika krav på maskinerna. För att skruva i en skruv krävs kraft i form av ett högt vridmoment och för att borra ett hål att maskinen klara att snurra borren på höga varvtal.
Vi har testat 41 batteridrivna borrskruvdragare. Spridningen i både pris och kvalitet är stor. Den billigaste borrskruvdragaren kostar bara 200 kronor och den dyraste mer än tio gånger så mycket. För att göra ett bra val är det viktigt att titta på hur ofta du tänker använda maskinen och vilka material du behöver skruva respektive borra i.
Maskinerna har testats genom att borra i trä, metall och sandsten. 11 av borrskruvdragarna i testet har slagfunktion. De har vi testat även att borra i betong.
Skillnaderna i hur bra maskinerna är på att borra är stora. För de snabbaste maskinerna i testet tog det fyra sekunder att borra vårt testhål i trä. För den långsammaste tog det 18 sekunder. För metallborrning är skillnaden ännu större. Den långsammaste maskinen behöver drygt en och en halv minut för att klara jobbet medan den snabbaste klarar uppgiften på 13 sekunder.
I skruvtestet har vi skruvat i skruvar med måtten 8 x 80 millimeter och 10 x 120 millimeter. I bedömningen har vi bland annat tittat på om borrskruvdragaren orkar skruva in skruven hela vägen och hur enkel maskinen är att hantera. En viktig egenskap vid skruvning är till exempel att avtryckarknappen är finkänslig nog så att det går att köra långsamt i början innan skruven fått fäste i materialet. Även i skruvtestet är skillnaderna mellan maskinerna stora. ... klarar inte att skruva i någon av skruvstorlekarna i testet utan bara mindre skruvar i relativt mjuka material. Maskinerna från ... klarar av den mindre skruvstorleken men saknar kraft nog för att klara av de större skruvarna på ett tillfredställande sätt.
För den som tänker sig att använda borrskruvdragaren för mer omfattande jobb är det en god idé att titta på hur många och hur kraftfulla batterier som följer med vid köp. 24 av maskinerna i testet har dubbla batterier så att ett kan användas samtidigt som det andra laddas. Vi har också jämfört hur snabbt batteriet laddas och hur mycket man kan borra respektive skruva efter en snabbladdning.
För att testa maskinernas hållbarhet får de gå igenom 33 timmar långt arbetstest med skruvning och borrning. 5 av maskinerna klarade inte hela testet. Sämst gick det för ... som gav upp redan efter en knapp timma. Vanligaste felet är att motorn slutar fungera efter att kolborstarna slitits ut.
Vi har även testat hur säkra maskinerna är när det gäller brandrisk i samband med elektriskt fel och risken för skador om borren skulle fastna. Tre av borrmaskinerna har så allvarliga problem att vi dragit ner deras poäng kraftigt. Värst är det med ... som har en laddare som riskerar att börja brinna vid elfel och som har en konstruktion som gör att den som använder borrmaskinen riskerar att skada sig om borren skulle fastna. Det eftersom vridmomentet vid handtaget blir för högt. Borren från ... passerar inte heller den brandsäkerhetstestet. Maskinen från ... riskerar också att skada användaren om borren skulle fastna.
Tre typer av borrmaskiner
Borrskruvdragaren
Multimaskin som klarar både att skruva i skruv och enklare borruppgifter i trä eller andra mjukare material. Ofta batteridrivna.
Slagborrmaskin

Maskinen har en mekanism som gör att borren rör sig upp och ned mot underlaget. Det gör att det klarar av tuffare borruppgifter i hårdare material än borrskruvdragaren. Slagborrmaskiner kan ibland även användas som skruvdragare men är i allmänhet klumpigare än borrskruvdragaren.
Borrhammare
Borrhammaren är ytterligare ett steg kraftigare än slagborren och har en hammarmekanism som arbetar mot borren. Används för att borra i betong, sten och andra hårda material. Kan vara för kraftfull för att använda i tegel och då åstadkomma för stora hål.