Häcksaxar – bäst i test
Råd & Rön har testat 57 häcksaxar. 40 av dem är batteridrivna varav 9 har utfällbart stånghandtag. 8 häcksaxar är elektriska med sladd. Vi har testat häcksaxarna på tre typer av häckar; tuja, liguster och lagerhägg. Testets bästa häcksaxar klipper riktigt snyggt och snabbt medan de sämre saxarna har stora problem med klippförmågan.
Om testet

Vi har testat...
- Hur lång tid det tar att klippa häckens topp och sida.
- Batteriets klipptid och laddningstid.
- Hur lätt häcksaxen är att använda.
- Vi har också bedömt häckens utseende efter klippning.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Häcksaxar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av häcksaxar
Vi har testat 57 häcksaxar. Av dem är 41 batteridrivna medan åtta har elsladd. Nio av de batteridrivna modellerna har stång. För varje häcktyp (tuja, liguster och lagerhägg) har vi klippt tio kvadratmeter på sidan av häcken och fyra meter på toppen. Det tar inte lång tid att klippa, toppmodellerna klipper häcktopparna på mindre än ett par minuter medan sidorna tar ytterligare någon minut.
Både de batteridrivna och de elektriska saxarna i övre halvan av tabellen hade goda klippresultat. Men med undantag för en av testvinnarna, Stihl HLA56, hamnade stångsaxarna längre ner i tabellen. De är lämpade för höga häckar, och där är de bra, men har du en normallåg häck är en vanlig häcksax att rekommendera.
Ska du köpa en batteridriven sax gäller det att kolla priserna noga. Flera modeller säljs med separat batteri och då får du lägga på kostnader för både batteri och laddare i köpet. Prisjakt, som vi använder i vår resultattabell, och andra prisjämförelsesajter får ganska ofta fel information från butikerna och visar därför priser som exkluderar batteri och laddare fastän dessa visas på bilden. Tillverkarna brukar rekommendera batterier ur sina system till klipparna. När vi testar har vi använt antingen det rekommenderade batteriet eller det som har följt med när vi köpt häcksaxen.
Laddtiderna varierar mycket. En batteridriven häcksax behöver hela fem timmar för att bli fulladdad. Snabbast laddas batteriet på häcksax som bara tar 24 minuter på sig. Hur lång tid de batteridrivna modellerna kan klippa på varje laddning varierar också, mellan 1 timme och 29 minuter och 13,5 minuter.
Har du en häck med grova grenar, som lagerhägg, kan det vara skäl att välja en sax som har en rejäl tandöppning. Öppningarna varierar mellan 34 millimeter, som Stihl HSE HSA 60 och Bosch AdvancedHedgeCut 70 har, ner till 15 millimeter för bland annat Biltema Häcksax HT 18 V. Bladets längd kan också vara en viktig faktor. Ett kort blad, runt 45 centimeter, som flera av saxarna har, passar häckar som är lägre och smalare, medan en stor och kraftig häck kan behöva ett längre blad. Längst blad, 70 centimeter, har Bosch AdvancedHedgeCut 70.
Testets allra bästa modell är en häcksax som får maxbetyg för sin klippning och hanterbarhet. Den utnämns till Bäst i test i den batteridrivna kategorin. Vill du spara en slant är en häcksax från en av de stora gör-det-själv-kedjorna ett bra alternativ. Även den får höga betyg men klippförmågan på främst lagerhäcken är inte i topp.
Om du inte stör dig på att ha en elkabel hängande och slängade får du väldigt mycket häcksax för pengarna när du väljer häcksaxen som utnämns till Bra köp. Den slår sig in i toppen trots sin låga prislapp om under tusenlappen. Med ett poäng mer i samlat betyg och därmed bäst i den elektriska kategorin finns även en annan häcksax från samma tillverkare. Den kostar drygt 2000 kronor när detta skrivs i maj 2025.