Gräsklippare – bäst i test
Råd & Rön har testat 75 gräsklippare som drivs med handkraft, el, bensin eller batteri. Vi har utsett en gräsklippare i varje kategori till Bäst i test.
Om testet

Vi har testat...
- Klippresultat med normalt, långt respektive blött gräs.
- Hur svårt det är att ändra klipphöjd och ställa in handtaget.
- Om maskinerna är enkla att rengöra.
- Hur de klarar av sluttningar och ojämnt underlag.
- Om de bullrar mycket.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Utdrag ur testet av gräsklippare
Olika gräsklippare passar olika gräsmattor. Har du en liten gräsmatta som behövs klippas ofta funkar en handdriven klippare, medan en el- eller batteridriven gräsklippare underlättar om man har en lite större gräsmatta. Bensindrivna gräsklippare är dyra, tunga och dåliga för miljön, men har man en riktigt stor tomt är det kanske en sådan som krävs. Råd & Rön har testat alla gräsklippare efter samma testprogram, och resultaten är alltså fullt jämförbara. I de senaste testomgångarna har vi även låtit labbets gräsklipparexperter göra en uppskattning över hur stor gräsmatta klipparen passar till.
Elklipparna klipper lika bra som de bensindrivna klipparna. De är dessutom bättre för miljön och klimatet, billigare i både inköp och drift och lättare. Men har man en stor tomt kan det vara bökigt att få sladden att räcka till hela gräsmattan. Där har batteriklipparna en fördel, och det är två batteridrivna klippare som får allra högsta betyg av alla testade gräsklippare. Men batterierna hos de olika modellerna har väldigt olika faktisk kapacitet. Våra experter har estimerat hur mycket gräsyta som kan klippas på en laddning. den minsta klarar bara 120 kvadratmeter, medan den som klarar mest kan klippa hela 640 kvadrat. Även laddningstiderna skiljer mycket, från en dryg halvtimme till över sju timmar. I vår tabell länkar vi till Prisjakt för att du snabbt ska kunna se dagsaktuella priser för de olika gräsklipparna. För just de batteridrivna klipparna verkar dock tyvärr priserna inte alltid vara tillförlitliga. Ibland visas priset för klippare exklusive batteri, titta därför noga på butikens sida vad som ingår innan du genomför ett köp.
Bensinklipparna är överlag tyngst och dyrast. Den tyngsta, John Deere JX90, väger hela 55 kilo. Men de är överlag ändå lätta att hantera tack vare drivningen på bak- eller framhjul. De får dock genomgående bottenbetyg för sin miljöpåverkan.
Att bensinklipparna fortfarande är populära förvånar testets projektledare Ronny Karlsson:
– De är miljöbovar, både för den som klipper och andas in avgaserna, och för omgivningen. Och det gäller även om du använder alkylatbensin.
Handgräsklippare har många fördelar. De är billiga i inköp och drift, de är snälla mot miljön och du får både frisk luft och motion på köpet. Dessutom blir gräsmattan riktig snygg, eftersom knivarna klipper av stråna i stället för att slå av dem, som till exempel bensindrivna gräsklippare gör. De har dock svårt för att klara av långt gräs.
De är också tysta och lätta att hantera, med ett undantag: de kräver en del underhåll. Knivarna måste slipas, vilket är knepigt att göra själv. Dessutom måste de handdrivna gräsklipparna smörjas regelbundet, och knivarna måste justeras löpande så att de behåller sin klippfunktion. Och det kräver en viss finess.
När vi testar gräsklipparna kör vi dem på olika typer av gräs. Dels en standardgräsmatta som klipps ner från 40 mm till 25 mm, dels på blött, tjockt och långt gräs. Visserligen är det inte helt optimalt att låta gräset växa och bli rejält långt, eller klippa det direkt efter en regnskur. Men ibland har man inget val. Särskilt vid våra fritidshus kan ju gräsmattan få vänta några veckor innan vi kommer och klipper. Och regnar det hela helgen – ja då får man klippa i blötan. Flera av klipparna klarar dock detta riktigt bra.
Ljudet är en viktig faktor. Vi har väl alla blivit störda av en granne som drar igång klipparen på en söndagsmorgon? Bensinklipparna låter överlag värst, men även några elektriska och batteriklippare är riktigt elaka mot öronen. Testet visar tydligt att det finns annat än ljudtrycket räknat i decibel som påverkar hur störande vi uppfattar ljud. Labbets experter har bedömt varje klippares oväsen från tio meters avstånd. De konstaterade att många klippare med förhållandevis lågt ljudtryck lät värre för örat än vissa andra som pumpade ut betydligt fler decibel, men vars motorljud ändå störde mindre. Vill du helt slippa tänka på om du stör grannen ska du satsa på en handjagare. De får genomgående höga betyg för ljudet.