Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Slagborrmaskiner – bäst i test

Det är stor skillnad mellan modeller när vi testar slagborrmaskiner. Flera av de billigare maskinerna saknar kraft, men ett högt pris garanterar inte heller att maskinen klarar jobbet.

Vi har testat 30 slagborrmaskiner med strömsladd. Maskinerna kostar från några hundralappar och upp till några tusenlappar. För att testa hållbarheten har de fått borra och skruva om vartannat i 1660 cykler, motsvarande 33 timmars normal användning. Därefter packade vi upp nya exemplar av samma modeller och lät dem borra i slagborrningsläge i motsvarande fyra och en halv timmar.

Tuffa test och bara 17 av de 30 modellerna klarade av båda deltesterna utan att gå sönder. Slagborrtestet är det som är tuffast för maskinerna att klara, undantaget är Ryobi - RPD1010 som inte klarar den vanliga borrningen och skruvningen men överlever slagborrtestet. Minst hållbar är Hitachi DM20V som bara överlever motsvarande drygt 8 minuters slagborrande innan chucken går sönder. Hitachimodellen är dessutom en av testens dyrare.

Bäst i test är BOSCH professional GSB 16 RE som får 80 i samlat betyg. 

På en del slagborrar kan det främre handtaget tas bort. Gör inte det, utan använd båda handtagen när du jobbar. Två handtag fördelar kraften och minskar risken för skador om borren och chucken skulle fastna.

Slagborrarna går igenom i stort sett samma testprogram som borrskruvdragarna i vårt test. Men det går inte att jämföra betygen mellan de två grupperna. En slagborrs huvudfunktion är just slagborrning och den är mer kraftfull. Därför bedöms slagborrarna hårdare i slagborrmomenten än borrskruvdragarna. Så trots att flera av slagborrarna i testet fick underkänt i de momenten är de generellt sett ändå bättre på att slagborra än vad borrskruvdragarna är.

Även slagborrarna kan användas som skruvdragare, nackdelen är att de är betydligt otympligare att använda än en sladdlös borrskruvdragare. Men vill du skruva i riktigt stora träskruvar eller skruva genom metall kommer dock slagborrarnas extra kraft väl till pass. Vi lät slagborrarna skruva i 8x80 millimeters träskruvar. Samtliga 30 slagborrar klarade av uppgiften, majoriteten av dem utan problem.

Sladdarnas längd och material skiljer sig åt. Att alltid behöva använda skarvsladd är irriterande. Längst sladd har Skil EnergyLine - 6110, med sina 6 meter. Kortaste sladdlängd har Einhell - TH-ID 720/1 E, bara 2,1 meter. De flesta upplever även sladdhölje av plast som mindre följsamt och därför mer irriterande än sladd av gummi. Om man ska jobba utomhus under kalla förhållanden är gummi definitivt att rekommendera. En plastsladd blir stel i kyla och kan skadas om man trampar på den.

En bra slagborr är kraftfull, hållbar och gärna tvåväxlad - två växlar för att kunna få en bra kombination av vridmoment och hastighet, då fungerar maskinen bra även för skruvdragning. Den ska också ha bra grepp, vara välbalanserad och inte för tung att arbeta med.

LÄS MER: Vårt senaste test av borrskruvdragare och slagborrmaskiner