Hoppa till innehållet

Tar bort oönskat hår

IPL-apparaterna har blivit både bättre och säkrare sedan Råd & Rön först börjad testa dem. Men det finns fortfarande en del äldre och sämre apparater till försäljning ute i butikerna.

Första gången vi testade IPL-apparater 2012 var resultatet inte särskilt imponerande. Av de sex testade apparaterna fick fem låga betyg och tre av dem orsakade allvarliga hudreaktioner hos testpanelen. I testet vi gjorde fyra år senare hade säkerhetsbristerna åtgärdats, men några av apparaterna hade då istället problem med att de inte bedömdes som särskilt effektiva.

Men i årets test är det uppenbart att det har skett en utveckling på marknaden. De fem av de sex nytestade IPL-apparaterna i testet bedöms alla vara säkra och flera får höga betyg för sin effektivitet.

IPL står för intensivt pulserat ljus och apparaterna fungerar så att de skickar ut energi i form av ljuspulser i olika våglängder. Ljuset absorberas i det mörka pigmentet melanin i hårstrån och hårsäckar. Ju mörkare hår, desto mer melanin, och apparaterna fungerar därför inte på ljust, grått eller rödblont hår.

Personer som är solbrända eller har mörk hud ska inte använda produkterna, och har man ärr eller tatueringar ska man vara försiktig. Sådan hud absorberar ljuset och man riskerar brännskador. Man får inte heller använda apparaterna om man är gravid eller äter vissa mediciner, till exempel smärtstillande eller antibiotika.

När du använder IPL ska huden vara tvättad och rakad, och du ska inte smörja in dig med lotion eller olja innan. Under behandlingen för du apparaten långsamt över huden där du vill bli av med håret. Det är viktigt att förflytta den, varje del av huden ska bara få en ljusimpuls. Det kan kännas lite varmt, men om det gör ont ska du sänka intensiteten. Ett underben tar cirka 10–15 minuter att behandla. Något som är lite trixigt är att det är svårt att se var du har behandlat, håret faller inte av direkt som det gör med andra rakmetoder.

Första gången bör du testa på ett litet hudområde, med lägsta intensiteten inställd på apparaten. Vänta sedan ett dygn för att se att du inte får några hudreaktioner av behandlingen.

Tillverkarna har insett att det kan vara svårt att veta om en IPL-apparat fungerar, därför har flera av dem en prova på-garanti på 120 dagar för att du ska kunna testa om apparaten fungerar för dig.

I testet låter vi 20 kvinnor med optimala förhållanden för IPL, det vill säga ljus hud och mörka hår, testa IPL-apparaterna i 45 dagar. Testpanelen har testat apparaten på ena benet, och låtit håren på det andra benet växa naturligt för att de båda benen ska kunna jämföras.

Under testperioden har panelen genomfört fyra IPL-behandlingar med 15 dagars mellanrum. Två veckor efter avslutad behandling har testdeltagarna samt tre experter bedömt resultatet. Vi har testat apparaterna på benen, men samtliga i testet fungerar också på ansiktet och andra delar av kroppen. 

I tabellen finns apparater både från testet 2016 och 2018. De bästa apparaterna ger en synbar effekt på 95–100 procent av paneldeltagarna, medan de sämsta inte ens ger synbart resultat på hälften, bara 40 procent.

Rekommendationen är att man ska använda apparaterna ofta, varannan vecka, de första månaderna, sedan en gång i månaden för att man till slut bara ska behöva använda dem en till två gånger om året. Håren försvinner alltså inte för gott.  

– IPL är inte en permanent hårborttagningsmetod, men behandlingen gör hårsäckarna inaktiva. Håren blir glesare och växer inte tillbaka lika snabbt. Efter den initiala behandlingen, som tar fem, sex månader, ska det räcka att behandla benen en till två gånger per år. Tidigare utlovade tillverkarna att håren skulle försvinna för gott, men i dag är de lite försiktigare med sina löften, säger Anna Edberg, projektledare för testet på Råd & Rön.

Panelen har även fått bedöma hur enkla apparaterna är att hantera. Även här har apparaterna blivit bättre. En orsak till det är att flera av de nya apparaterna har utrustats med en hudsensor, som kan läsa av vilken hudton man har, och ställa in styrkan på ljuspulsen efter den. Tidigare har man själv fått uppskatta vilken hudton man har och ställa in apparaten därefter.

I övrigt har vi tittat på hur lång tid det tar att förbereda apparaten för användning, hur lätt det är att applicera ljusstrålen och hur apparaten är att rengöra och förvara. Några av apparaterna, som till exempel Remington I-LIGHT IPL 6250 Essential och Beurers apparater ansågs tunga och otympliga att använda.

En säkerhetsåtgärd är att apparaterna måste vara i kontakt med hud för att kunna avfyra en ljuspuls. Detta för att apparaterna inte ska skicka ut ljusvågor om de inte trycks mot huden, och detta är viktigt för att till exempel undvika att barn som får tag i apparaterna skickar ljusstrålar mot ögon eller andra känsliga kroppsdelar.

Men på Babyliss Homelight Compact G935E och Babyliss Homelight Compact G933E har man tagit säkerhetsaspekten lite väl långt, dem måste hållas i exakt rätt vinkel mot huden för att sända ut en ljuspuls, vilket gjorde den krånglig att använda och frustrerade testpanelen.

En av apparaterna som var med i testet, Panasonic ES WH 90, kunde skicka ut ljuspulser utan att vara i kontakt med hud. Den här säkerhetsbristen bedömdes vara så allvarlig att en begränsningsfaktor slog till, och det samlade betyget blev bara 1. Produkten har dragits in från marknaden.

Testvinnaren, Philips Lumea Advanced IPL SC1999, har fått ett lite lägre betyg för oönskade hudeffekter, eftersom några paneldeltagare upplevde lätta hudirritationer så som rodnad och en lätt brännande känsla efter behandling.

Överlag får dock apparaterna höga betyg i säkerhet, sjuor och åttor. Inga apparater får nior, eftersom vi inte kan garantera att apparaterna är helt säkra att använda. Men resultatet är överlag positivt.

– Det är glädjande att apparaterna har blivit bättre och mer effektiva. De allra flesta har fått till säkerheten också. De har blivit bättre produkter helt enkelt, säger Anna Edberg.

IPL inte för alla

fitzpatricks skala
IPL fungerar bäst om man har ljus hud och mörka hårstrån. Tekniken fungerar inte på mörk hud, och inte heller om man har ljusa hårstrån. Man ska heller inte använda dem om man har fräknig hud, födelsemärken, synliga vener eller tatueringar. Den som har koaguleringsproblem, är solbränd, gravid eller har synliga ärr ska inte heller använda en IPL-apparat. Det finns också en lång lista på många typer av vanliga mediciner, som Diklofenak, Aspirin och vissa antihistaminer och antibiotika, som man inte ska äta om man vill använda IPL.

Den så kallade Fitzpatricks hudskala är graderad från typ I (väldigt ljus hy) till typ VI (mörk). Det var dermatologen Thomas B Fitzpatrick som utvecklade den 1975 för att kunna visa hur olika hudtyper reagerar på UV-ljus.

 

Hårets 3 faser

Anagena fasen. Tillväxtfas som varar cirka fyra månader. Då sitter hårstrået fast i hårsäcken och växer.

Katagena fasen. Håret lossnar gradvis från hårsäcken och transporteras bort.

Telogena fasen. Till sist går hårsäcken in i en vilopaus på cirka sex månader. Efter det växer ett nytt hårstrå ut.

Behandling med IPL fungerar bäst i hårstrånas tillväxtfas. På vår kropp finns hårstrån som är i olika fas och för att komma åt alla strån i rätt fas krävs därför upprepade behandlingar.