Bort med stubben
Snåla inte om du ska köpa en rakapparat till pappa i julklapp. Vårt test visar att du får vad du betalar för.
Det första patentet för en elektrisk rakapparat registrerades redan 1898. Idén utvecklades sedan av Remington, Braun och Philips till produkter för konsumenter. Fortfarande dominerar Braun och Philips den svenska marknaden för elektriska rakapparater, och även Remington finns med på ett hörn.
Brauns och Philips dominans avspeglar sig i vårt test där över hälften av modellerna kommer från just de tillverkarna. Rakapparaterna i testet använder två olika typer av knivar för att kapa skäggstråna. Antingen har de roterande knivar placerade på tre snurrande ”hjul” eller så är knivarna linjärt monterade och rör sig fram och tillbaka i hög hastighet.
Modellerna från Philips och Remington använder roterande knivar medan Brauns och Panasonics har linjärt monterade knivar. Vilken teknik som är bäst är en smaksak, men de linjära modellerna låter lite mer än de med roterande knivar.
Till skillnad från de första elektriska rakapparaterna drivs alla apparater i vårt test av uppladdningsbara batterier. Alla utom Philips Series 3000 tål dessutom vatten och kan användas för våt rakning. I vårt test har vi dock bara testat rakning av torr hud. En del av testet har utförts av en panel bestående av 50 män. För att testa olika typer av rakning har 25 av männen rakat sig varje dag och 25 har rakat sig var tredje dag.
Alla i testet har testat varje rakapparat under en veckas tid. Panelen har bedömt resultatet av rakningen, hur enkel maskinen är att rengöra och hur bra trimningsfunktionen är. Philips Series 9000 får höga betyg i alla kategorier. Brauns Series 7 ligger inte långt efter, men bedöms av panelen låta och vibrera mer samt ha sämre balans vid rakningen än testvinnaren.
Vi har också testat hur många rakningar en laddning räcker till och hur mycket tid man får efter fem minuters snabbladdning – en viktig egenskap om batteriet skulle ta slut mitt i en rakning. När det gäller batterier skiljer sig de olika apparaterna mycket åt. Braun Series 7 klarar en hel månads daglig rakning utan att behöva laddas medan Panasonics ES-LT2N klarar mindre än en vecka.
En panel av experter har tittat på hur enkla apparaterna är att hantera, hur enkelt det är att byta blad och hur lätta maskinerna är att rengöra. Just rengöringen av rakapparaten är viktig både för att slippa irriterad hud och för att rakapparaten ska hålla så länge som möjligt.
Flera av de testade apparaterna kan köpas i paket med speciella rengöringsstationer som automatiskt tvättar maskinerna efter rakning. Vi har testat några av stationerna och de fungerar bra, men det är värt att tänka på att det krävs speciella rengöringskassetter som kostar cirka 2,5 kronor per tvätt. Den som inte vill investera i en rengöringsstation kan i stället göra rent apparaterna under rinnande vatten. Tänk bara på att hela Philips Series 3000 inte är vattentät. Under vårt test kom det in vatten i apparaten när den användes oförsiktigt.
Byta blad
För att få ett bra resultat av rakningen över tid krävs att rakhuvudet med monterade rakknivar byts ut med jämna mellanrum. Tillverkarnas rekommendationer varierar mellan att bytet ska genomföras var tredje månad och upp till vartannat år. I Panasonics fall byts inte hela huvudet, utan blad och skyddsfolie byts var för sig med olika intervall.
Priset för ett byte av huvud varierar mellan 400 kronor och 700 kronor för de olika modellerna. För Remington PR1350 har tillverkaren inte angett någon tid för byte av huvud och vi har heller inte kunnat hitta några ersättningsknivar att köpa.
Det finns två huvudtyper av skärhuvuden för rakapparater – roterande (till vänster) och linjära (till höger).