Hoppa till innehållet

Rakhyvlar för kroppshår – bäst i test

Vare sig du använder engångs- eller flergångshyvel är det värt att välja det dyrare alternativet. Då får du fler blad, flexibelt rakhuvud och andra finesser som gör rakningen behagligare.

För den som vill ha släta ben smidigt och smärtfritt är rak­hyveln bästa alternativet. Men då gäller det att välja rätt modell.

Nu är årstiden för bara ben här och för den som väljer att avlägsna håren på benen är rakningen det enklaste, snabbaste och mest smärtfria alternativet. Det är dock stor skillnad mellan olika hyvlar, visar vårt test av sju engångshyvlar och sju flergångshyvlar. Flergångshyvlarna får med några undantag högre betyg än engångshyvlarna. Det beror på att de oftast är utrustade med fler blad och rörligt rakhuvud, som gör det lättare att raka krångliga ställen utan att orsaka obehagliga skärsår.

– Det är en tydlig trend att ju fler blad desto bättre resultat. Dessutom är rörligt huvud bra. Utan ett sådant är det svårt att raka sig vid knän och anklar, säger Anna Edberg, projektledare för testet på Råd & Rön.

Vi har låtit två testpaneler, en bestående av vanliga kvinnor och en bestående av experter, raka sig med rakhyvlarna. Minst 18 kvinnor har testat varje hyvel och då rakat benen, armhålorna och bikinilinjen. De har bland annat bedömt hur rakhyveln glider över huden, hur nära huden de kommer, hur lätt det är att komma åt kring knän och anklar och vilket grepp man får.

Resultatet visar att alla hyvlar ger ett bra, eller till och med väldigt bra, rakresultat. De rakar snabbt och fint, och känslan efteråt är skön. Undantaget är Bics engångshyvel, som får något sämre betyg.

Myt om hår

Att hårstråna skulle bli kraftigare av att man rakar bort dem är en myt. Hårstråna känns bara grövre när stubben växer ut. Om du använder en hårborttagningsmetod där du rycker ut hårstråna, så som vaxning eller epilering, tunnas håren däremot ut så småningom.

Det är stor skillnad på om rakhyvlarna orsakar skärsår eller hudirritationer. Här har vi varit hårda vid bedömningen. Om fler än 20 procent av användarna har rapporterat att de fått skärsår har vi gjort ett avdrag på det samlade betyget med tio poäng. Det drabbar till exempel Dorco Shai 6, som trots sina sex rakblad och rörliga rakhuvud ger upphov till en del blodspillan. Men främst är det engångshyvlarna utan rörligt huvud som orsakar blodvite – alla med fasta rakhuvuden får låga betyg när det gäller skärsår.

– Det är klart lättare att skära sig med rakhyvlar med fast rakhuvud, säger Anna Edberg.

Även Gillette Venus Tropical får, trots sitt rörliga huvud, bottenbetyg för den aspekten.

De flesta rakhyvlar är utrustade med en fuktremsa, som ska göra att hyveln glider lättare över huden. I ingredienslistan har vi hittat PEG, BHT och i ett fall allergiframkallande ämnen. PEG används som emulgeringsmedel för att ge en jämn blandning av två eller flera ämnen, men kan försämra hudens barriärfunktion och på det viset göra det lättare för oönskade ämnen att tränga in. BHT är en antioxidant med hormonstörande egenskaper. Vi har dock valt att inte betygsätta förekomsten av dessa ämnen, eftersom de endast förekommer i den lilla fuktremsan, som inte innebär en stor exponeringsrisk.

Det är stora skillnader i pris mellan olika rakhyvlar. Enkla engångshyveln från Bic kostar bara två kronor styck, medan testets dyraste hyvel, som utrustats med fem blad och ”flexiball”, kostar hela 160 kronor styck. Frågan är dock om det billigare priset är värt risken för skärsår som uppstår med tvåkronorshyveln. Beroende på hur många gånger du använder flergångshyveln kan den bli billigare i slutändan, framför allt jämfört med de lite dyrare engångshyvlarna. Det kan vara värt att kolla hur många extra rakhuvuden som följer med hyveln, och vad ersättningshuvudena kostar, för att få en uppfattning om vad rakningen kostar i långa loppet.  

Slutsats

Vi har testat sju engångshyvlar och sju flergångshyvlar. Generellt sett är flergångshyvlar, tack vare fler rakblad och flexibla rakhuvuden, bättre än engångshyvlarna. Framför allt är flergångshyvlarna skönare att använda och orsakar färre skärsår. De är också dyrare. Bästa flergångshyveln är Gillette Venus Swirl och bästa engångshyveln är Bic Soleil Bella Disposable.

Rakningens historia

Att avlägsna hår i ansiktet och på kroppen är inget modernt fenomen. Människor har rakat sig åtminstone sedan antikens Egypten, men förmodligen användes flintskärvor redan under stenåldern för att raka bort skägg. I Egypten, omkring 3000 före Kristus tog både kvinnor och män bort all kroppsbehåring.

I antikens Rom, kring år 0, var det självklart att romarinnorna avlägsnade håret från sina ben. När drottning Elizabeth I regerade var det populärt att avlägsna hår i ansiktet – ögonbrynen skulle formas, mustascher ansas och även hårstråna på toppen av pannan skulle tas bort för att huvudet skulle se längre ut.

Under 1900-talet har behovet av att raka kroppsbehåringen följt modets växlingar. När det ärmlösa modet kom kring 1915 började man raka sig under armarna och när kjolarna blev kortare på 1920-talet började man raka sig på benen. När stringtrosan lanserades på 1990-talet började kvinnor ansa sitt intimhår.

Fler sätt att ta bort hår

Hårborttagningskräm

”Löser upp” håret och stråna är mjuka när de växer ut igen. Men krämerna kan lätt ge allergiska reaktioner och ska inte användas på känsliga hudpartier.

Vaxning

Rycker upp hårstråna med roten. Smärtsamt men effektivt och håret håller sig borta i tre–fyra veckor. 
 

Epilering

Görs med apparat som rycker upp hårstråna med roten. Mindre kladd än med vax, men lika smärtsamt. Håren håller sig borta i tre–fyra veckor.

Laserbehandling

Förstör hårsäckarna genom upphettning. Görs ofta på klinik, även om det finns laserapparater för hemmabruk. Behandlingen måste upprepas flera gånger, men du får vara hårfri länge.
 

IPL

Förstör hår och hårsäckar med intensivt pulserande ljus. Fungerar bäst om du har mörka hårstrån och ljus hy. Behandlingen måste upprepas flera gånger, men du är hårfri länge. Läs vårt test av IPL-apparater här.
 

Diametri och elektrolys

Värme respektive elektrisk ström förs ner i hårsäcken via en nål. Värmen/strömmen gör att hårsäcken dör. Tidskrävande och dyr metod som utförs på hudvårdsklinik. Måste upprepas flera gånger.