Termosmuggar – bäst i test
Råd & Rön har testat 15 termosmuggar. En bra termosmugg ska både hålla tätt och hålla vätskan varm. Flera av testets termosmuggar klarar det med bravur, men några muggar har problem med såväl värme som läckage.
Om testet
Vi har testat...
- Hur bra termosmuggarna håller värmen efter 1, 3 och 6 timmar - både fulla och halvfulla.
- Hur bra muggarna behåller kyla.
- Om de håller tätt.
- Om de klarar att tappas i marken utan att gå sönder.
- Hur lätta termosmuggarna är att öppna, stänga och diska.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Termosmuggar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av termosmuggar
Termosmuggen kan snabbt hjälpa dig att spara en smärre förmögenhet om du skippar hämtkaffet på väg till jobbet eller på promenaden till förmån för hemmabryggt. illigaste muggen i vårt test kostar dessutom mindre än tre koppar bryggkaffe köpt på stan.
Tillverkarnas löften kring hur länge kaffet, eller vilken vätska du nu väljer att hälla i muggen, varierar mellan fyra och tolv timmar. Vårt test visar att det är något optimistiskt för de flesta modeller.
För att testa hur bra muggarna håller värmen har vi fyllt dem med 95-gradigt vatten, satt på locket och lämnat dem i rumstemperatur och kontrollerat temperaturen efter en, tre och sex timmar.
Efter en timme är det bara vätskan i en termosmugg som fortfarande håller sig över 90 grader. Men alla termosar utom tre ligger fortfarande över 80 grader. Efter tre timmar är det bara en termos som är över 80 grader och efter sex timmar är den ensam om att ligga kvar över 70. Vid det laget är det flera av konkurrenterna som svalnat betydligt och den svala trion från början av det här stycket ligger alla under 50 grader.
Vi har även upprepat samma test, men med halvfulla muggar. I samtliga fall sjunker temperaturen mycket snabbare. Därför kan det vara intressant att titta på termosmuggens storlek och välja en mindre om du inte planerar att bälga i dig så mycket kaffe.
När det gäller temperaturerna på kaffet är det bra att tänka på att vi har utgått från 95-gradig vätska, men om du brygger ditt kaffe i en vanlig bryggare är det förmodligen ungefär tio grader svalare när det hamnar i kannan och kan ha hunnit svalna ytterligare innan du har fått det i muggen. Det betyder i praktiken att ditt kaffe kommer att vara kallare än de temperaturer vi anger i tabellen på följande uppslag.
Isoleringen i muggarna fungerar förstås också för att hålla vätska kall. Vi har testat genom att hälla femgradig vätska i muggarna och precis som för den varma vätskan kontrollerat temperaturen efter en, tre och sex timmar. När det gäller kallhållning är skillnaderna betydligt mindre än för den varma drycken. Efter en timme är skillnaden mellan den bästa och sämsta termosen bara lite drygt en grad. Efter sex timmar hittar vi den kallaste drycken i vinnarmuggen och den varmaste i en av testets sämsta termosmuggar.
Om du ska ha med dig termosmuggen i väskan är det förmodligen viktigare att vätskan stannar i kärlet än att den är riktigt het. För att testa hur bra de olika modellerna håller tätt har vi fyllt dem med vatten, stängt dem och låtit muggarna stå upp och ner i tio minuter. Sex av de 15 muggarna klarar inte det testet.
För att testa hur hållbar termosmuggens stängningsmekanism är har vi öppnat och stängt den 600 gånger på varje mugg. Efter det upprepade vi läcktestet och då läckte även en av muggarna. Ännu sämre gick det för en annan av testets termosmuggar vars stängningsmekanism gick sönder efter 496 öppningar och gjorde muggen obrukbar.
En trött måndagsmorgon är det lätt hänt att kaffemuggen slinter och dimper ner i asfalten. Vi har testat att ”tappa” termosarna tre gånger vardera från 80 centimeters höjd rakt ner i ett betonggolv, något de flesta klarar förvånansvärt bra om man bortser från kosmetiska problem som repor och bucklor. På en av termosarna går locket sönder efter tredje kontakten med golvet, men eftersom den klarade de två första fallen bra ger vi den inte något stort betygsavdrag.