Hoppa till innehållet

Ett par strumpor krymper rejält

Vi har testat ullstrumpor för att se vilka som håller bäst, värmer mest och är skönast. En av strumporna är en riktig panelfavorit.

Ullstrumpor är idealiska för lågintensiva sporter som vandring och cykling. Men du kan också använda dem som vardagsstrumpor på jobbet. De ger en skön känsla på fötterna, och du behöver inte tvätta dem så ofta.

Ullstrumporna i vårt test är av tunnare modeller som marknadsförs för multisport eller vandring under vinter, vår och höst. Vi lät en testpanel med 13 kvinnor och män i olika åldrar använda strumporna i fem veckor. De har framförallt vandrat med dem, men också cyklat, joggat, haft dem vid trädgårdsarbete, på resor och i jobbet.

En strumpmodell gillades till hundra procent av panelen – Icebreaker Multisport light cushion, som blev Bäst i test. Den klarade också de tuffa labbtesterna med höga betyg. I labbet har vi slitit och dragit i stumporna, utsatt dem för nötning, tvättat dem och blött ner dem med konstgjord svett. Ett hårt test för stumporna – men mjukt och mysigt för testpanelen.

 

Fördelar med ull

  • Ullfibrer suger åt sig svett snabbt, och fukten binds inne i plagget. Svetten avdunstar sedan gradvis genom plaggets yttre skikt. Ytan närmast kroppen upplevs därför som torr och varm.får
  • Ull värmer även när den är våt.
  • Ull är naturligt antibakteriell, den vaxartade ytan på fibrerna gör att illaluktande ämnen, till exempel fotsvett, har svårt att få fäste. Du behöver därför inte tvätta ullplagg så ofta, vädra dem i stället.
  • Ullen håller fötterna varma och torra genom att transportera bort fukt på ett bra sätt och dessutom.

 

Alla åtta ullstrumporna i vårt test har en inblandning av olika syntetmaterial. Det ger dem bättre slitstyrka och passform. De strumpor vi har valt ut innehåller minst 50 procent merinoull, den mjukaste och finaste fårullen som ger en skön känsla mot huden. Priserna varierar – de billigaste kostar 40 kronor, de dyraste 250 kronor. Samtliga strumpor i vårt test är tillverkade av en blandning av merinoull och syntetfibrer, exempelvis polyamid, polyester och elastan. Merinofårens ull har tunnare fibrer än ull från andra fårraser, och ullen är därför mjukare. Tunna fibrer ger ett fint och följsamt garn som inte sticks.

Hur bra materialet i stumporna håller i våra labbtester beror på kvaliteten på ullen och inblandningen av syntetfibrer i garnet, hur stickningen är gjord med mera. All ull filtar ihop sig något efter tvätt, men det gör också strumporna slitstarkare. Men de bör naturligtvis inte krympa för mycket. Ulvangs Super strumpor krympte 11,6 procent på längden och 12,6 procent på bredden, det blir en klar storleksskillnad. Bäst när det gällde krympning klarade sig Falkes strumpa, som inte krympte alls på längden och bara 1,1 procent på bredden.

 

LÄS ÄVEN: Därför luktar dina fötter

 

Det är viktigt att alla plagg med ylle tvättas med fintvättmedel. Kulörvättmedel med enzymer bryter nämligen ner ullfibrerna och kan göra hål i plaggen. Ull ska inte heller tvättas för varmt, fintvätt 30–40 grader är det som gäller, och undvik hård centrifugering.

Fintvättmedel skonar ullen

tvättmedel

Använd alltid fintvättmedel när du tvättar strumpor och andra plagg med ylle. Vanligt kulörtvättmedel innehåller enzymer som kan göra ullfibrerna spröda och du riskerar att få hål i plagget.

 

Läs vårt test av fintvättmedel

De flesta ullstrumpor som säljs är grå eller svarta. Men det finns också några i glada färger, Line One finns till exempel i lila. Färgäktheten var generellt sett bra men några strumpor får låga betyg, till exempel Line One från XXL, Everest från Stadium och Ulvangs strumpor. Dåligt att tillverkarna inte kan göra strumpor som inte färgar av sig på skor och pjäxor.

Strumporna är oftast unisexmodeller, men några tillverkare skiljer på dam- och herrstrumpor. Några modeller är också designade för att bäras på höger respektive vänster fot, och de har då en liten markering för detta. 

Men hur är det nu med ullens stickighet? Vissa människor får överkänslighetsreaktioner i form av eksem och kliande utslag av ull. Vad reaktionerna beror på kan variera. Det kan till exempel vara känslighet mot ullfettet – lanolin – eller mot rester av kemikalier som använts vid ullgarnsframställningen. Andra tycker helt enkelt att ull sticks, utan att de får utslag av den. Stickigheten beror på fibrernas tjocklek. Fintrådig ull, som den från merinofår, finullsfår eller kameldjuret alpacka, är inte stickig. I vårt test var det bara en paneldeltagare som upplevde liten stickighet vid användning av Line One. 

Text: Ingrid Jacobsson

Testansvarig: Anna Edberg

 

Slutsats

Vi har testat åtta olika ullstrumpor, avsedda för vandring, jogging och andra sporter. Samtliga kan även användas till vardags. Strumporna har genomgått hållfasthetstester i ett laboratorium, samt använts i fem veckor av en testpanel på 13 personer.

Bäst i test blev Icebreaker Multisport Light cushion, som både klarade laboratorietesterna bäst och var testpanelens favorit. 

Samtliga strumpor krympte något efter tvätt. Anmärkningsvärt var att Ulvangs Super-strumpa krympte så mycket som 12,6 procent på bredden.

 

Mulesing

Merinofår föds framför allt upp i Australien. Där förekommer mulesing, vilket australieninnebär att hudveck på fårens bakdelar skärs bort – ofta utan bedövning. Detta är en hantering som är rent djurplågeri.

Skälet till mulesing är att smuts, urin och avföring kan samlas i de bakre hudvecken. Detta drar till sig flugor som lägger ägg på huden. Problemet med flugorna kan lösas genom att sprejtvätta fåren. Man försöker också avla fram raser utan hudveck.

På Nya Zeeland, där merinofår föds upp i stor skala, behandlas nu ett lagförslag som ska förbjuda mulesing.

Efter massiv internationell kritik i början av 2000-talet minskade mulesingen kraftigt, men förekommer fortfarande. De stora tillverkarna av merinoullsprodukter garanterar dock att deras produkter kommer från uppfödare som inte tillämpar mulesing.