Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

I testet av basmatiris hittade vi inga stora mängder arsenik eller bekämpningsmedel. Däremot avslöjade en DNA-analys att det inte alltid var basmati i påsen.

Att det finns arsenik i vanligt ris skapade stora tidningsrubriker i början av året. Vi skickade tolv olika sorters basmatiris på en omfattande laboratorieundersökning och lät också vår smakpanel bedöma dem. De nivåer av arsenik som hittades var inte alarmerande höga.

– Arsenik finns naturligt i jorden och vattnet som riset växer i, och ris är dessutom bättre på att ta upp arsenik än andra grödor, så det är ofrånkomligt att vi skulle hitta arsenik. I de rissorter vi hittade lite högre halter av arsenik, som översteg mer än 0,1 mg/ kg, har vi analyserat hur mycket som består av oorganisk arsenik, som är den giftigaste varianten. Men vi hittade inte några högre halter av det heller, säger Anna Edberg, projektledare för testet.

Basmatiriset är uppblandat

Basmatiris är ett långkornigt ris, och namnet betyder ”väldoftande” på sanskrit. Den typiska aromen är en genetisk egenskap men den påverkas även av växtplatsen. Jasminris är ett annat exempel på ett väldoftande ris, men det får sin doft från omgivningen, från jasminbuskarna som växer i närheten.

Den DNA-analys som vårt laboratorium utförde avslöjade att det inte bara var basmati i risförpackningarna. Riset från Ica och Ica I love eco var uppblandat med mellan 10 och 20 procent andra rissorter. I de övriga förpackningarna var det i stort sett 100 procent äkta vara.

– Vi är förvånade över det resultatet och ser givetvis allvarligt på det. Vi har omgående kontaktat våra leverantörer för att jämföra deras analyser med era. Vid odling, transport och paketering av ris och andra spannmålssorter sker det alltid en liten inblandning av andra sorter, men så mycket som 10–20 procent ska det absolut inte vara. Vi kommer givetvis att följa upp frågan för att se om vi behöver ställa ännu högre krav på våra leverantörer, säger Lena Sparring, kvalitetschef på Ica.

Vid provsmakningen reagerar paneldeltagarna på att Icas basmatirisgryn har olika konsistens efter kokningen: en del är mjuka och andra är hårdare. Vår gissning är att det kan ha att göra med den större inblandningen av andra sorter.

Låga halter gift

Aflatoxin är ett uppmärksammat mögelgift som kan finnas i ris, majs, russin och nötter som odlas i varmare länder. En av rissorterna som testades hade aflatoxin B1 i en mängd som gick att mäta men halten, 0,98 mikrogram per kilo, utgör inte någon hälsofarlig mängd. Det är knappt hälften av det gränsvärde som gäller för ris och andra bearbetade produkter av spannmål.

Det finns heller ingen anledning att oroa sig för rester av bekämpningsmedel. Laboratorieanalysen visar att det finns några få sådana rester i fem av de tolv sorterna, men inget ris överskred myndigheternas gränsvärden. De tre ekologiska sorterna var glädjande nog helt fria från bekämpningsmedelsrester.

Innehållet av kadmium har också analyserats. Det är en tungmetall som kan skada njurarna. Rökare får i sig kadmium från cigaretterna men de största källorna för ickerökare är sädesslag, potatis och inälvsmat. Den som har järnbrist tar upp mer kadmium från maten.

Nio av de tolv testade rissorterna innehöll spårbara mängder av kadmium, men alla höll sig under gränsvärdet på 0,2 mg per kilo. Bäst-i-test blir de båda sorterna från Garant. De har låga halter av de metaller och kemikalier som analyserats, de gillas av smakpanelen och det är äkta basmatiris i förpackningen.

Text: Anna K Sjögren

Testansvarig: Anna Edberg

Foto Danwatch och ICRT 

 

Slutsats

Vi har låtit analysera samt smaktestat tolv olika sorters basmatiris. Smakpanelen gillade Ica I love eco bäst. Det riset fick dock låga betyg eftersom det inte bara innehåller basmati, utan även andra rissorter.

I labbet har vi undersökt om riset innehåller tungmetaller så som arsenik, kadmium, bly och kvicksilver, samt om det innehåller spår av mögelgiftet aflatoxin och bekämpningsmedel. Vi hittade inga alarmerande halter av arsenik, och framför allt inga höga halter av det oorganiska, mest giftiga, arseniket.

Vi hittade inte heller några höga halter av kadmium, och inga spår av bly eller kvicksilver i något av proverna. Inte heller hittade vi några höga halter av vare sig aflatoxin eller bekämpningsmedel. Bäst i test får Garant basmatiris och Garant ekologiskt basmatiris, som får 68 i samlat betyg. Bra köp får Budget basmatiris.

 

Läs vårt reportage om risböndernas tuffa vardag i Indien

 

Mindre arsenik med mer vatten

Genomsnittssvensken får inte i sig några ohälsosamma halter av arsenik. Livsmedelsverket rekommenderar ändå att vi ska äta varierat, och växla mellan ris, pasta, potatis, bulgur och andra kolhydratkällor.

Småbarn ska inte äta mycket av samma risbaserade gröt- och vällingprodukter, och barn under 6 år ska inte dricka risdryck som alternativ till komjölk. I flera asiatiska länder, där man äter ris dagligen, kokar man riset i mycket vatten, och sköljer riset innan kokning.

– Det finns undersökningar som visar att om man först sköljer riset och sedan kokar det i mycket vatten, ungefär som när man kokar pasta, så minskar innehållet av arsenik med ungefär en tredjedel, säger Anna Edberg.

 

Så tyckte smakpanelen  

Garant

plusAromatisk doft, mild smak, spänstig konsistens.

minusKorta gryn, luftigt – kunde vara något klibbigare.

Garant ekologisk

plusBlommig och aromatisk doft och smak av basmati.

minusKunde vara något klibbigare.

Budget

plusVita gryn som är lagom klibbiga. Bra smak.

minusSaltare än övriga, torr konsistens.

Golden Sun

plusTydlig, aromatisk doft och mild smak av basmati.

minusFör mjukt, saknar spänst.

Favorit

plusMild, blommig smak, lagom klibbig konsistens, luftigt.

minusDet finns en bismak av metall.

Habib

plusLagom klibbigt, ändå lätt att separera risgrynen.

minusDoft och smak av hö som inte är helt fräscht.

Änglamark

plusGulvita risgryn. Spänstig konsistens.

minusOkej smak av basmati, men det finns en fadd bismak.

Coop

plusVita, fina risgryn, svagt blommig doft.

minusSvag basmatikaraktär, smakar mer som vanligt ris.

Uncle Ben’s

plusGulvit färg. Balanserad, blommig doft.

minusFör torrt, saknar klibbighet. Besk bismak.

Oriental classics

plusGulvit färg, mild doft av äkta basmatiris.

minusSvag smak och mjölig konsistens, fastnar i tänderna.

Ica I love eco

plusBra smak av basmati, lagom klibbighet och tuggmotstånd.

minusSvag doft utan tydlig karaktär.

Ica

plusSmakar gott men för lite.

minusSvag doft och smak av basmati. En del riskorn är mjuka andra är hårda.