Gravad lax - bäst i test
Råd & Rön har testat 12 sorters gravad lax. I smaktestet får de flesta sorterna godkända eller höga betyg. En gravad lax smakar däremot inget vidare. Vi har även undersökt i labb om laxen innehåller miljögifter eller bakterien listeria.
Om testet

Vi har testat...
- Smak, utseende, konsistens och doft.
- Förekomst av PCB:er och dioxiner.
- Förekomst av listeria.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Gravad lax som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av gravad lax
...
Det gäller att få förhållandet mellan sött och salt perfekt för att inte något ska väga över. En lax beskrivs som söt, medan två andra sorters lax är för salt.
Även utseende, doft, konsistens och helhetsintryck bedöms. Änglamarks lax är den som ser bäst ut – glansig med fin dillkant och bra laxrosa färg. Panelen tycker att en lax som är starkt rödrosa ser färgad ut och att ytterligare en lax ser torr ut. Två laxars goda dilldoft uppskattas.
Konsistensen är också viktig. De tunna skivorna ska smälta i munnen, men inte falla sönder. Två gravade laxar är för hårda, medan en lax beskrivs som ”lite mjölig och mosig".
Smakpanelens favorit överlag beskrivs som ”fint laxrosa med tydlig dillkant". Smaken har en ”bra balans mellan sälta och sötma" och "bra konsistens".
Två av fiskarna i testet är ekologiska. En av dem får testets lägsta smakbetyg, med ”metallisk” smak, en ”bismak som inte är god” och ”stickig eftersmak” som omdömen.
Lax inte alltid rosa
Många i testpanelen beskriver färgen på fisken som ”fint laxrosa”, och ibland som ” stark rödrosa färg, ser färgad ut”. Men lax behöver inte vara rosa. Färgen beror på antioxidanten astaxantin, som bildas naturligt i vissa alger. Djur som konsumerar stora mängder av dessa alger, som till exempel flamingo och vissa räkor, får en rosa färg. Vilda laxar som äter de här räkorna blir också rosa. Men odlad lax äter fiskmjöl och deras kött blir i stället vitt. Men eftersom konsumenterna vill ha rosa lax tillsätts astaxantin i fiskarnas foder.
I en undersökning som Testfakta gjorde 2017 fann man bekämpningsmedlet etoxikin i alla laxarna som testades. Etoxikin har i djurstudier visat sig vara skadligt på njurar, lever och sköldkörtel och det går inte att utesluta att det kan vara cancerframkallande. Ämnet är en tillsats som tidigare användes i fiskfoder för att fettet i fodret inte ska oxidera. Om det oxiderar kan det börja brinna eller explodera när det transporteras. Sedan 2011 är ämnen förbjudet i jordbruket och i våras förbjöds det även i fiskfoder. Vi hittar inte etoxikin i någon av de testade produkterna.
– Det är positivt att se att förbudet mot etoxikin nu har slagit igenom, säger Anna Edberg, Råd & Röns projektledare för testet.
En annan risk med gravad lax som säljs vakuumförpackad är att den kan innehålla förhöjda halter av bakterien listeria. Gravida och de med nedsatt immunförsvar ska därför vara försiktiga med att äta rökt eller gravad lax. Vi hittade dock bara väldigt låga halter i en av laxarna.
Enligt EU-regler kan tillverkarna välja att antingen ha nolltolerans för listeria när livsmedlet börjar säljas eller att listeria inte ska överstiga 100 CFU per gram under hållbarhetstiden. CFU står för Colony Forming Units och är ett mått på mängden bakterier. När vi frågar tillverkaren om bakterierna vi har hittat i deras lax svarar de att de tillsätter antioxideringsmedel och konserveringsmedel i sina produkter och att de har genomfört tester som visar att det håller nere antalet bakterier under hela hållbarhetsperioden.
När Livsmedelsverket tidigare har testat vakuumförpackad lax har de hittat listeria i ungefär fem procent av fisken, vilket är i linje med vårt resultat. Detta visar att man ska vara försiktig med fisken om man tillhör en riskgrupp. Man ska då vara noggrann med att förvara laxen kallt, högst plus fyra grader, och äta den max en vecka efter förpackningsdatum, eller upphettad. Problemet är att det oftast inte står förpackningsdatum. Endast på en av produkterna i vårt test har man skrivit ut dagen då fisken förpackades. Eftersom hållbarhetstiden varierar mellan tre och fem veckor, går det inte att räkna bakåt heller.
– Det här gör det väldigt svårt att följa råden, säger Anna Edberg.
Coop är en av tillverkarna som inte har förpackningsdatum på den lax vi har testat. De svarar att anledningen är att de ibland måste frysa in förpackningar för att ha lager inför stora försäljningstoppar. Då kan förpackningsdatumet bli förvirrande, eftersom det kan ligga flera månader tillbaka i tiden.
– Vi har dragit i gång ett projekt för att se om vi kan undvika att frysa in, men det är inte helt enkelt, vi vill inte riskera matsvinn heller, säger Elise Nassab, produktspecialist på Coop.
...