Hoppa till innehållet

Dyraste kapseln bäst

Fördelen med kaffekapslar är att det går lätt och snabbt, och är så gott som omöjligt att misslyckas med. Kapseln är färdigdoserad och maskinen är förinställd hur mycket vatten som ska till, utom några få maskiner som är manuella.

Vi har testat 19 olika kaffekapslar från de fem största tillverkarna på den svenska marknaden, Nespresso, Lavazza, Tassimo, Dolce Gusto och Löfbergs Lila. Förutom smak och doft, har vi också undersökt hur många olika smaker det finns att välja på och hur lätt det är att få tag på kapslarna.

Störst vikt i testet, 70 procent, har lagts vid smakpanelens omdömen av hur kaffet doftar och smakar. Nespresso Dharka är en tydlig vinnare med högsta betyg.

Men enligt smakpanelen kommer inte kapselmaskinernas espresso upp på samma nivå som espresson från en vanlig espressomaskin. Det allmänna omdömet från panelen är att det är ett hyfsat kaffe men inte någon riktig espresso, smaken på kaffet är lite för obalanserad, och syran blir ofta alltför framträdande.

De flesta tycker nog att smaken på kaffet är viktigast, men eftersom du är låst till ett system har vi också undersökt hur stort utbudet av olika kapslar är till de olika systemen, samt hur lätt det är att köpa kapslarna.

Här skiljer sig de olika fabrikaten åt en hel del. Vad det gäller tillgängligheten av originalkapslar (det finns piratkopior men de säljs mest på nätet) utmärker sig Nespresso med att ha två egna butiker, en i Stockholm och en i Malmö, resterande försäljning sker via nätet.

Lavazza, Tassimo, Dolce Gusto och Löfbergs Lila säljs i vanliga matvaruaffärer, och det utbudet har blivit allt större. Men du får inte tag på ett märkes samtliga sorter i butiken; en betydande försäljning sker på tillverkarnas hemsidor.

Mer än kaffe

Kapselmaskinerna är inte bara enkla och snabba espressomaskiner. Du kan också göra en lungo (stor espresso) och bryggkaffe. Dessutom erbjuder alla tillverkare en eller flera koffeinfria varianter. De allra flesta, förutom Nespresso- och Lavazzomaskinerna, har också kapslar med varm choklad och te. Några har till och med kapslar för kalla drycker. Men isen till isteet får du lägga i själv, maskinen gör inte vattnet kallare.

Höga halter akrylamid

Akrylamid är ett cancerframkallande ämne som bildas naturligt när vissa livsmedel upphettas till hög temperatur. Högst halter finns i potatischips, pommes frites och kaffebönor. Det är under rostningen av kaffet som akrylamid bildas. Kaffekonsumtionen står för ungefär en tredjedel av vårt totala intag av akrylamid.

Det finns inga gränsvärden för hur mycket akrylamid som får finnas i mat, men det finns ett indikativt värde för livsmedelsproducenterna; om koncentrationen är över 450 mikrogram per kilo kaffepulver ska vidare analyser göras.

Sju märken låg över detta värde och det drar ner deras totala betyg. Akrylamidkoncentrationen bör vara en viktig fråga för kaffeproducenterna, men för den enskilde kaffekonsumenten är det viktigare att se hur mycket akrylamid som finns i varje kopp.

En lungo (stor espresso) kan innehålla mer akrylamid än en liten espresso även om koncentrationen är lägre i lungon, men du dricker en större mängd.

Inte koffeinfritt

Vi har också mätt halten av koffein, och den varierar stort mellan de olika kapslarna. Allt från 640 till 2 400 milligram per liter. Enligt Livsmedelsverket kan 20 milligram koffein per kilo kroppsvikt ge en vuxen person lindrig förgiftning. Väger du 60 kilo kan du alltså få symptom när du fått i dig 1 200 milligram koffein.

I vårt test är den högsta halten för en kopp107 milligram, det blir många koppar espresso. Dessutom är de individuella skillnaderna stora för hur mycket vi tål. Koffeinfritt kaffe är kaffe med starkt reducerat koffeininnehåll. Men Löfbergs Lilas Ecaffé Delicato har fem gånger högre koffeinhalt än de koffeinfria Dolce Gustos Espresso descafinato och Nespressos Descafinato, och tre gånger högre halt än Lavazzas Espresso Cremosamente. Om det till exempel hade varit en läsk hade samma halt krävt en varningstext. 

Slutsats

Råd & Rön har testat 19 olika kapslar från de fem största tillverkarna på den svenska marknaden. Kaffet är testat i både labb och av en smakpanel.

Nespresso Dharken är en klar vinnare, och får dessutom idel toppbetyg för smak och doft. Nespresso Volluto har en lika tydlig jumboplats, så det kan vara värt att titta på ett märkes hela utbud.

Särskilt eftersom en del märken också har kapslar med till exempel choklad och te.