Hoppa till innehållet
Må bra Kaffe, te & dryck

Årets hetaste kaffetrender

Snabbfixat kapselkaffe är ute. Nu ska kaffe få ta tid, och göras omsorgsfullt med noggrant utvalda kaffebönor som mals för hand.

Publicerad

– Kapslar är kanske bekvämt, men jag tror att de är på väg ut från hemmen. I stället 

Joanna Almdricker vi mer och mer bryggkaffe, säger Joanna Alm, ägare av Drop Coffee och Sverigemästare i kafferostning.

Drop Coffee är inte bara ett kafé, utan säljer även både bönor och färdigmalet kaffe. Joanna Alm säger att det är många fler som köper hela bönor nu för tiden.

– Förut köpte de flesta färdigmalet kaffe, nu säljer vi kanske en påse om dagen. De flesta har kvarnar hemma, och dricker färskare och bättre kaffe hemma, säger hon. Hon säger också att intresset för kaffets ursprung finns kvar.

– Man vill veta var kaffet kommer ifrån, och vem som har odlat det. Vi ser ett stort intresse för kaffe från Etiopien, som är naturligt odlat och inte har besprutats, säger Joanna Alm.

TRE HETA (ELLER KALLA) DRYCKER

Kallbryggt kaffe

Sommarens hetaste trend är kall – kallbryggt kaffe. För att ta fram kallbryggt kaffe ska kaffebönorna malas grovt, och får kallbryggtsedan stå och dra i kallt vatten i 10–24 timmar. Lite socker kan behöva tillsättas, då kaffets syrliga och beska smak kommer fram lite väl mycket när det är kallt. 

Kallbryggt kaffe marknadsförs med argumentet att det smakar mycket godare och och friskare än vanligt iskaffe. På kaféer kan det kallbryggda kaffet serveras på fat, precis som öl, så kallat nitrokaffe. Det kan även serveras lätt kolsyrat. 

Bulletproof coffee
Konceptet bulletproof coffee, eller skottsäkert kaffe, introducerades och spreds snabbt bland entreprenörer i Silicon Valley. Kafet bryggs av speciellt framtagna bönor och sedan blandar man i osaltat smör från naturbetande kor, samt en olja som ska boosta hjärnkapaciteten.

Enligt upphovsmannen ökar kaffet IQ-nivån och öka fettförbränningen, men nutrioniseter hävdar att det är trams och att det inte finns några vetenskapliga belägg för dessa påståenden. Det skottsäkra kaffet har i alla fall i USA blivit hippt bland många kändisar och sportstjärnor.

Espressotonic

citronskivaEspresso med is, citron och lite tonic vatten är en läskande drink som har börjat dyka upp i vårsolen.  

 

Kan du espressovarianterna?

espresso

Espresso är ett starkt, mörkrostat bryggkaffe som bryggs i en speciell maskin genom att kokande vatten under högt tryck pressas igenom. I de flesta länder är drycken känd under sitt italienska namn. I Italien används caffè som synonymt till espresso, eftersom espresso där är den vanligaste typen av kaffe på kaffebarer och kaféer. (källa: Ne.se och Wikipedia.se)

Espresso:

Starkt, fylligt kaffe täckt av ett fast, gyllene skum, crema.

Doppio:

Dubbel espresso.

Ristretto:

Bryggs med hälften så mycket vatten som vanlig espresso, ger extra smak och arom.

Lungo:

Bryggs med dubbelt så mycket vatten som espresson och med längre genomrinningstid.

Americano:

Hett vatten tillsätts till en redan bryggd espresso, ger en mildare smak.

Macchiato:

Espresso med liten mängd ångad mjölk på toppen.

Caffè Latte:

En del espresso och två delar ångad mjölk, eventuellt lite mjölkskum.

Cappuccino:

Lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum