Hoppa till innehållet

Vegetarisk korv

Att äta vegetariskt kan vara bra för både hälsa och klimat. Men många av de vegetariska korvarna vi testat innehåller omdiskuterade mineraloljor från tillverkningen.

Snittsvensken äter 88 kilo kött per år, en ökning med nästan 40 procent jämfört med i början av 80-talet. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån. De senaste åren verkar ökningen dock ha planat ut, och köttproduktionens negativa inverkan på bland annat klimatet har fått allt mer uppmärksamhet.

Den som vill äta vegetariskt hittar en lång rad produkter i kyl- och frysdisken, som enkelt kan ersätta traditionella köttprodukter. Korv är en produkt som kan hamna både som snabbmat i ett bröd och festligt upplagd på ett julbord. Vi har testat tio vegetariska korvar – fem från frysdisken och fem från kyldisken. De vegetariska korvarna är ersättare för den klassiska grill- eller stekkorven, och har inga speciella eller starka kryddningar.

Vegovarianter


Vegan
Äter endast mat från växtriket, det vill säga inte kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.

Laktovegetarian
Äter mat från växtriket plus mjölkprodukter.

Lakto-ovo-vegetarian
Äter mat från växtriket plus mjölkprodukter och ägg.

Den huvudsakliga proteinkällan i korvarna skiljer sig åt. Vanligast är att tillverkarna använder sojaprotein och/eller veteprotein, men i My Best Veggies Wiener Würsten och Quorns Korv används i stället äggvita respektive svampprotein. Andelen protein i korvarna varierar. Astrid och Apornas Snällkorv har en proteinhalt på nästan 20 procent, medan My Best Veggies korv bara innehåller 9 procent. My Best Veggie-korven är också en riktig fettbomb. Med ett fett­innehåll på 33 procent är den dubbelt så fet som de flesta av de andra korvarna. Flera av dem inne­håller också mycket salt. Till exempel räcker det att äta två stycken My Best Veggies Wiener Würsten för att få i sig nästan halva den rekommenderade dagliga dosen salt för en vuxen.

Korvarnas olika recept gör dem olika mycket vegetariska. Korvarna från Astrid och Aporna, Anamma, Fry's Family, Taifun och Goodstore innehåller bara produkter från växtriket, och de räknas som veganska. Korvarna från My Best Veggie, Quorn, Hälsans kök och Ica innehåller ägg, och ibland också mjölk, och räknas in under det som brukar kallas lakto-ovo-vegetarisk mat.

WWF ger grönt ljus

I sin köttguide ger WWF grönt ljus ur klimatsynpunkt för halvfabrikat som likt testets korvar tillverkas av sojaprotein, spannmål eller svampprotein. Men det blir oftast nyttigare och billigare att laga maten själv, direkt av baljväxter.

I vårt test har vi lagt stor vikt vid hur korvarna upplevs när de ska ätas. Råd & Röns erfarna smakpanel har tittat på, luktat på och smakat sig igenom de tio korvarna, tillredda efter instruktionerna på paketet, i ett blindtest. Ingen av korvarna fick höga betyg när det gäller hur de smakar eller ser ut efter tillagningen. Panelen klagade bland annat på konstgjord röksmak, och korvskinn som mest av allt påminner om ett sår efter tillagningen.

Bäst upplevde panelen att de båda korvarna från Hälsans kök var. Både den frysta och kylda varianten fick liknande betyg av panelen, som bland annat tyckte att korvarna hade en fin färg och en neutral smak. Sämst upplevde panelen Fry’s Familys Vegetariska hot dogs som fick omdömen som: ”ser torr och trist ut” och ”ätbar, men inte mer”.

Alla korvarna i testet har analyserats av ett laboratorium i jakt på mineraloljor, vilket är oljor som pumpats upp ur berggrunden. I livsmedel tittar man främst efter mättade oljor (MOSH) och aromatiska oljor (MOAH). De aromatiska oljorna misstänks kunna påverka kroppens hormonsystem och kunna orsaka cancer. De mättade oljorna riskerar att tas upp och stanna i vissa av kroppens organ där de kan orsaka kroniska inflammationer. Det saknas omfattande studier på människor för effekten av mineraloljor, och det finns inga gränsvärden för hur mycket mineralolja livsmedel får innehålla. I början av året lades ett förslag i Europaparlamentet om att införa gränsvärden för de mättade oljorna, och en nolltolerans för de aromatiska oljorna.

 

Läs även: Oönskade mineraloljor i torrvaror

 

Resultatet av vårt test visar att alla korvar i testet, utom My Best Veggies Wiener Würsten, innehåller mineraloljor. Värst är det i korven från Quorn. Den innehåller höga halter av mättade mineraloljor och även låga halter av misstänkt farligare aromatiska oljor. Även korvarna från Hälsans kök, Goodstore och Astrid och Aporna innehåller höga halter av mättade mineraloljor. Orsaken till att korvarna innehåller mineralolja misstänks ha att göra med hur de tillverkas. Enligt Life Food som ligger bakom varumärket Taifun kan oljorna vandra över till korven i ett produktionssteg där korven kokas i ett cellulosarör bestruket med paraffin. Men mineraloljor kan hamna i livsmedel också via andra tillverkningsmaskiner, och genom pappersförpackningar som innehåller oljerester. 

Text: Jonas Ryberg

Testansvarig: Anna Edberg

 

Slutsats

Vi har testat 5 frysta och 5 kylda vegetariska korvar. Högst samlat betyg får My Best Veggies Wiener Würsten som säljs av Lidl. Korven innehåller dock både mycket salt och fett. Sämst samlat betyg får Quorn Korv som innehåller höga halter av både mättade och aromatiska mineraloljor. Alla korvar, utom My Best Veggies Wiener Würsten, innehåller varierande mängd oönskade mineraloljor.

Så testar vi vegetarisk korv

              

 Tillaga korvarna: Korvarna steks ­enligt instruktionerna på förpackningen.

 

Tillskuren: Innan korven serveras delar testansvariga Anna Edberg den i lagom stora bitar. Korven får också svalna till rumstemperatur så att alla provbitar har samma temperatur under hela smaktestet.

 

Anonymt: Varje smakprov får ett eget nummer. Tillverkare och produkt avslöjas inte för panelen förrän testet är avslutat.

 

Välordnad: För att resultatet inte ska påverkas av i vilken följd korvarna avsmakas får paneldeltagarna proverna i olika ordning.

 

Betygsatt: Panelen bedömer och betygsätter korvens utseende, doft, smak, sälta och konsistens, samt ger ett samlat omdöme av hur korven är att äta.