Hoppa till innehållet

Skrivaren du har i fickan

Bilder på papper är inte passé. Den nya typen av fotoskrivare skriver ut dina mobilbilder på ett kick. Men billigt blir det inte.

I en svunnen tid stod fotoalbumet på hedersplats i vardagsrummet. Där fanns familjens förflutna dokumenterat och berättelsen växte hela tiden, bild för bild. Numera är fotosamlingen digital och enorm, men kanske inte så personlig. Att samlas kring en nytagen pappersbild känns för många fortfarande som mer autentiskt än att stirra på en skärm vars innehåll kan förvanskas eller förintas när som helst.

Vi har testat sex små, portabla skrivare som tillgodoser just det behovet. För att särskilja dem från vanliga laser- och bläckstråleskrivare kallas de miniskrivare eller ibland mobilskrivare. Flera av modellerna är verkligen minimala och slinker utan problem ner i fickan. Undantaget är Canon Selphy CP1300 som är något större och har en matchvikt på över kilot. Alla sex skrivare är batteridrivna, för Selphy CP1300 behöver du dock köpa till batteriet för ungefär en femhundring.

Bäst används skrivarna med respektive gratisapp som varje tillverkare tillhandahåller (finns för både Android och IOS). I appen kan du välja bland dina mobilfoton och lägga till detaljer som ramar eller smileygubbar innan du skriver ut dem. Skrivaren kommunicerar trådlöst via bluetooth eller wifi med mobilen och utskriften går snabbt, som mest tar det en dryg minut. Bilderna som skrivs ut är dock inte stora. Minsta utskriftpappret har Polaroid Zip, Canon Zoemini och HP Sprocket. Det är bara 5 x 7,6 centimeter, lite mindre än ett betalkort, men i gengäld är det självhäftande – varje bild kan alltså bli ett klistermärke. Canon Selphy 1 300 använder däremot papper som ungefär motsvarar den storlek du får från ett fotolabb. Fujifilm Instax skriver ut kvadratiska bilder på papper med stor vit ram, likt den klassiska polaroidkameran.

Skrivarna ligger ganska jämnt i pris, runt tusenlappen. Undantaget är Fujifilm Instax som kostar nästan dubbelt så mycket. Instax har också de klart dyraste utskrifterna, nästan 13 kronor per bild. De andra miniskrivarna kostar också mycket att använda, drygt sex kronor för en liten minibild är rätt saftigt. Papperspriserna baseras på ett normalpack, mellan 10 och 36 bilder, köpt hos de billigaste onlinebutikerna. Köper du storpack med 50 eller 100 bilder sjunker styckpriset per papper med en krona eller två.

I testet har vi lagt störst vikt på bildkvaliteten. Testvinnaren från Canon får högsta betyg för såväl färgåtergivning som skärpa och ljus. De andra skrivarna får blandade delbetyg för bildkvaliteten. Sämst bildbetyg får Fujifilm Instax som även får bottenbetyg för sin bildbeskärning, det kvadratiska utskriftsformatet ställer till problem. Testvinnaren sticker även ut med sin mångsidighet. Den saknar visserligen bluetooth, men har å andra sidan såväl wifi som plats för minneskort och usb-sticka. 

Olika tekniker

Miniskrivarna använder inte bläck eller lasertoner som vanliga skrivare gör. I stället finns flera konkurrerande tekniker för att skriva ut de små bilderna.

Färgpigment

Fotopappret innehåller flera olika färglager. Värme gör att färglagren träder fram på det vita pappret. Skrivaren utsätter olika delar av pappret för olika temperaturer beroende på vilka färgnyanser som bilden består av. Tekniken kallas Zero Ink och finns i Canon Zoemini, HP Sprocket Photo Printer och Polaroid Zip.

Sublimeringsteknik

Pappret förs fram och tillbaka i skrivaren och för varje gång adderas en grundfärg av bläck. Ett topplager läggs till som gör att färgerna blir beständiga. Canon Selphy CP1300 och Kodak Mini 2 använder den här tekniken. I Mini 2 kommer allt i samma kassett, medan du i Selphy CP1300 laddar in färgen för sig och pappret för sig.

Trefärgsexponering

Bygger på kemisk framkallning som fungerar på samma sätt som gamla tiders polaroidkameror gjorde. Fotopappret innehåller kemikalier i ena kanten och när det exponerats för motivet kavlas kemikalierna ut och en kemisk process påbörjas. Efter en stund framträder bilden. Tekniken används av Fujifilm Instax Share SP-3.