Så testar vi frysboxar
Alla kylar och frysar är inställda på den temperatur som tillverkaren satt från fabrik eller om ingen temperatur är satt, den temperatur som rekommenderas i skåpets manual. För frysarna betyder det oftast –18 grader och för kylskåp vanligen 4 grader. Men det finns undantag. Till exempel rekommenderar Samsung 3 grader i kylen och –19 grader i frysen.
Vi mäter temperaturen på flera olika platser i både kyl och frys för att se hur väl de stämmer överens med den inställda temperaturen. För frysarna är det viktigt att det inte är för varmt någonstans i skåpet, medan det inte gör något för matens hållbarhet om det skulle vara för kallt.
Mätningarna görs med omgivande temperatur på 20 grader för att testa hur skåpen klarar sig i rumstemperatur och vid 10 grader för att se hur de fungerar placerade i till exempel ett garage. Ingen av tillverkarna rekommenderar att deras skåp används i utrymmen där det är kallare än 10 grader.
I kylskåpen mäter vi också temperatur i så kallade kött- och fisklådor om det finns. Finns grönsakslåda mäter vi både temperatur och luftfuktighet i lådan.

En fuktig svamp används som stand-in för en grönsak i testet av luftfuktighet i grönsakslådan.
Mäter på gel
Under testet laddar vi skåpen med paket av en speciell gel som motsvarar maten i kylskåpet. När temperaturen i skåpen stabiliserats lastar vi in rumstempererade paket i både kylen och frysen. De rumstempererade paketen simulerar till exempel en veckohandling där mycket ny mat ska kylas eller frysas till rätt temperatur. Vi mäter hur skåpen hanterar nedkylningen och hur mycket den mat som redan finns i skåpen värms upp.

Kylarna och frysarna packas fulla med gelblock för att testa hur väl de klarar av att hålla rätt temperatur.
Få koll på energiförbrukningen
Kyl och frys är maskiner som står på dygnet runt och året runt. Därför kan det vara värt att titta lite extra på hur mycket energi de förbrukar. Vi har räknat fram en årsförbrukning som bygger på mätningarna under vårt test. När vi satt betyget på energiförbrukningen har vi också tagit hänsyn till hur stor användbar volym de olika skåpen har. Den volym tillverkarna uppger är vanligen betydligt större än den vi kan mäta upp beroende på att de inte tar hänsyn till skåpens inredning i sina märningar. Vi tittar i stället på hur stort utrymme som faktiskt finns för maten.