Hoppa till innehållet
Lev miljövänligt Kyl & frys

Rätt kyla räddar maten

Matsvinn är onödigt för både miljö och plånbok. Ett sätt att få maten att hålla längre är att förvara den rätt. Så här förlänger du hållbarheten genom att använda kyl och frys på rätt sätt.

Publicerad

Grönsaker mår bäst av att förvaras kallt och i hög luftfuktighet. Många kylskåp och kylfrysar har speciella grönsakslådor, men de fungerar enligt våra test tyvärr sällan särskilt bra.

Mejeriprodukter som grädde, mjölk och ost ska förvaras i kylen så kallt som möjligt. Helst inte i dörren, som enligt våra tester oftast är kylskåpets varmaste plats. Det här är produkter som ofta håller långt efter bäst före-datum och så länge de inte smakar eller luktar illa så är det bara att äta. Men mejeriprodukter går också att förlänga hållbarheten på genom att frysa. Hela mjölkförpackningar går bra att frysa och även om ost blir smulig och grädde svår att vispa efter infrysning fungerar de bra att ha i matlagning.