Hoppa till innehållet
Lev miljövänligt Kyl & frys

Ny energimärkning ska pressa tillverkarna

Efter 25 år kommer vitvaror och andra prylar att få en ny energimärkning. Samtidigt kommer krav på att de ska vara lättare att laga och återvinna.

Publicerad

Snart är det dags att lära sig en ny energimärkning.

Från den 1 mars 2021 kommer diskmaskiner, kylar, frysar, tvättmaskiner och en rad andra produkter att få en ny energimärkning.

– Energimärkningen på de här produkterna har funnits i 25 år. Under den tiden har produktutvecklingen gått framåt, bland annat på grund av att energimärkningen har tvingat företagen att göra produkterna mer energisnåla. Nu måste vi ändra energimärkningen för att ytterligare driva på produktutvecklingen, säger Helena Holm, handläggare på Energimyndigheten.

I takt med att produkterna har blivit allt mer effektiva har den nuvarande energimärkningsskalan ”slagit i taket” och många produkter har numera energimärkningen A++ och A+++. Men undersökningar visar att konsumenter är mer benägna att välja en mer energieffektiv klass på en produkt om den har en annan bokstav jämfört med om det bara skiljer ett par plustecken. Detta eftersom de upplever att skillnaden mellan A och B är större än skillnaden mellan A++ och A+++. Därför kommer den nya skalan att gå från A till G.

Energiförbrukningen kommer även att redovisas utifrån användning, så för diskmaskiner blir det energiförbrukningen per 100 diskar och inte per år, som i dag. Den kommer också att ha en QR-kod, genom vilken man kan få mer information om produkten. Enligt Helena Holm kommer den som inte har en smart telefon att kunna få hjälp av återförsäljaren att få tillgång till informationen.

– Jag tror att många konsumenter kommer att uppskatta den nya märkningen. Till exempel kommer den att visa programtiden, det är det något som många konsumenter efterfrågar. Bullret kommer också att ha en bokstav, eftersom det var många konsumenter som inte hade någon relation till decibeltalen som tidigare visades, säger Helena Holm.

Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön, är tveksam om konsumenterna verkligen kommer att ha nytta av den nya märkningen.

– Vi kommer att följa upp och testa de olika produkterna och titta på vilken effekt den nya energimärkningen har. Historiskt har energimärkning varit bra för samhället, eftersom den sparar energi. Den har däremot inte stort värde för den enskilda konsumenten. I våra tester får produkter med samma energimärkning olika resultat för till exempel tvätt, disk och även energiförbrukning, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Samtidigt som den nya energimärkningen träder i kraft kommer även kraven från ekodesign­förordningen att utökas. Produkter ska från och med mars 2021 ha information om reparerbarhet och om hur produkten kan tas isär för återvinning. Det kommer också krav på att tillverkaren ska tillhandahålla vissa reservdelar.

– Men om det bara fanns ekodesignkrav är risken att tillverkarna skulle lägga sig så att de precis klarar lagkravet, men det skulle inte finnas något incitament att göra mer. Tack vare energi­märkningen, som tydliggör för konsumenter vilka produkter som är mest energisnåla, pushar det tillverkarna att göra produkterna ännu bättre och mer energisnåla. De två direktiven hänger tätt samman, säger Helena Holm. 

Nya energimärkningen

EU-länderna har beslutat att energimärkningen med skalan A+++ till G ska ändras och ersättas av skalan A till G. Färgerna på pilarna kommer vara desamma som de är i dag.

Produkter som påverkas av den nya energimärkningen är diskmaskiner, kylar, frysar, tvätt­maskiner, kombinerade tvättmaskiner, torktumlare, lampor, vinkylar, bildskärmar och tv-apparater.

ny energimärkning (1).png