Hoppa till innehållet

8 leder på låglandet

Vandring i Sverige måste inte betyda att du tar dig till fjällen. Här är åtta lätttillgängliga vandringsleder.

Publicerad

Skåneleden mellan Åstorp och Röstånga passerar bland annat Söderåsens nationalpark. Foto: Apelöga

1. Höga kusten-leden

Leden är 128 kilometer och indelad i 13 etapper genom Höga kusten-området, som utsetts till världsarv på grund av den snabba landhöjningen. Delar av leden går genom Skuleskogens vackra nationalpark med klapperstensfält och den berömda 200 meter långa Slåttdalsskrevan.

Mer information: hogakustenleden.com

2. Siljansleden

Leden går runt sjön Siljan genom ett kuperat landskap och följer huvudsakligen gamla fäbodstigar. Den är 34 mil lång och passerar många sjöar och ­vattendrag med chans till bad eller fiske. Det är enkelt att börja vandringen i Leksand, Orsa eller Rättvik, där leden ­passerar centrum.

Mer information: www.rattvik.se/kultur-fritid-och-turism/rattvik-outdoor/vandringsleder/siljansleden.html

3. Finnskogleden

Leden är 24 mil lång och går från Morokulien längs gränsen mellan Värmland i Sverige och Hedmark i Norge upp till Trysil. Leden beskrivs som en äkta vildmarksled genom ett skogslandskap som består av långa åsar med vatten och myrmark emellan. Enligt ledens webbplats tar det en vecka att gå hela, även om det rekommenderas att man har mer tid på sig.

Mer information: www.finnskogleden.com

4. Sörmlandsleden

Förmodligen den mest kända av de svenska ledsystemen utanför fjällvärlden. Leden började dras 1970 och omfattar i dag över 100 mil, inklusive anslutningsleder och rundslingor. Den är indelad i runt 100 olika etapper, från ­Nyköping och Oxelösund i söder till Katrineholm i väster och ­Stockholm och Eskilstuna i norr. Leden drivs av en förening.

Mer information: www.sormlandsleden.se

5. Kuststigen

Den som vill uppleva gränsöverskridande vandring med tillgång till salta bad kan prova Kuststigen som sträcker sig från Tjörn i Bohuslän till Moss i Norge. Leden består av 23 etapper, där långa sträckor går precis vid kusten. Alla etapper hänger inte ihop, men det går att få till flera dagars vandring i sträck för den som vill.

Mer information: 
www.vastsverige.com/naturupplevelser/vandra/kuststigen-bohuslan/

6. Bohusleden

Leden drivs av kommunerna i Bohuslän och sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr. Tvärtemot vad man kanske tror ligger fokus inte på klippor och salta bad. Sträckningen går i stället till största delen i ­skogar och över berg. I söder ansluter leden till Hallandsleden och det finns också möjlighet att ansluta till Kuststigen.

Mer information: www.bohusleden.se

7. Hallandsleden

Hallandsleden är drygt 43 mil och består av 25 etapper. Den ansluter till både Skåneleden och Bohusleden. Leden går både genom skogar och jordbruks­landskap, och många av sevärd­heterna längs vägen är försedda med informationsskyltar.

Mer information: hallandsleden.se

8. Skåneleden

Leden består av ett 125 mil långt system uppdelat på drygt 100 etapper runt stora delar av Skåne. På ledens hemsida finns en interaktiv karta där du kan planera både din vandring och hur du ska ordna med transporter till start och slutpunkt. Det finns också turförslag med olika inriktningar, som till exempel strandpromenad och slottsvandring. Leden drivs av Region Skåne, som också skriver ut leden på recept till patienter med behov av fysisk aktivitet.

Mer information: www.skaneleden.se

Här hittar du lederna, från norr till söder.