Hoppa till innehållet
Läs mer

Granskning: Lagring dyrare än boende

Råd & Röns granskning av 13 self storage-företag visar att magasinering är dyrare än ditt eget boende.

Publicerad

Vi flyttar som aldrig förr, och köper möbler som aldrig tidigare utan att för den skull slänga de gamla. Ett extra förråd på några kvadratmeter kan många gånger vara lösningen under vissa perioder i livet. Men se upp: Vår granskning visar att förrådet ofta kostar mer än ditt eget boende – trots att det saknar inredning som badrum och kök.

Uthyrning av förråd, eller self storage som företagen själva kallar det, har funnits i Sverige sedan 1989 och är en företeelse som växer. För tio år sedan fanns det 20 stycken anläggningar, i dag finns det ett 70- tal. De flesta ligger runt Stockholm och Göteborg, men de har även börjat dyka upp i mellanstora städer och utvecklingen fortsätter. Det finns numer också en branschorganisation, Self Storage Association Sweden, (SSA Sweden, där 95 procent av alla företag är medlemmar), enligt organisationens ordförande Michael Fogelberg.

– Om tio år finns anläggningar i varenda stad. Att många har flyttat till storstäderna är säkert en av orsakerna till att branschen hittills har varit ett storstadsfenomen, säger han.

Råd & Rön har valt att titta närmare på hur det fungerar och vad det kostar att hyra förråd. Vi har ringt till företag i olika städer och bett om prisuppgifter på ett förråd på två kvadratmeter. stort. Men i samtliga fall blir magasinet dyrare per kvadratmeter än för en lägenhet.

Vi antog att en hyreslägenhet om 30 kvadratmeter skulle kunna kosta 5 000 kronor per månad. Det gör 167 kronor per kvadratmeter och månad. Det billigaste förrådet i vår granskning ligger i Halmstad och kostar för två kvadratmeter 420 kronor i månaden, eller 210 kronor per kvadratmeter. Det dyraste förrådet på Södermalm i Stockholm kostar hela 480 kronor per kvadratmeter – och det är ändå bara fråga om en ren lagringsyta.

Centralt kostar mer

Hur viktigt är det att förrådet ligger nära där du bor? I storstäderna är det oftast billigare ju längre från centrum förråden ligger. Det gäller även företagen som har flera anläggningar i samma stad. En riktlinje är att magasinering blir billigare ju längre ifrån centrum förrådet ligger och ju mindre staden är. Men inte alltid, Lund är en stad med många universitetsstudenter som vill hyra mindre förråd och har därför en hög månadshyra.

Förrådspriset kan också skilja en del inom en och samma byggnad. Ett förråd på övervåningen är ibland billigare än det som ligger på bottenplan. Var frågvis!

Men stirra dig inte blind på priset förrän du också har jämfört vad du får för pengarna och om det passar just dina behov. Standarden vad det gäller värme, bevakning, insynsskyddade och säkra förråd, öppettider och uppsägningstid är ganska likvärdig. Det går också att byta storlek på förråd när du vill hos de flesta.

Inga prisexempel

Många av företagen har bra hemsidor. Där finns information om olika förrådsstorlekar, försäkring, lås och säkerhet. En del erbjuder lån av pirra eller har uthyrning av släpkärror. Du kan hitta bra guider för hur mycket ett förråd kan rymma. En del är riktigt fiffiga, i dem kan du själv ”möblera” ditt förråd för att se hur stort du behöver.

Det går däremot oftast inte att hitta några prisexempel på hemsidorna. Det måste du ringa om för att få reda på. Då får du ofta erbjudande om att först komma till lokalen och titta. – Den svåraste utmaningen är att berätta för kunden vad ett förråd är. De allra flesta tror att de behöver mycket större än vad de gör, säger Michael Fogelberg.

Finns det flera förrådsmagasin där du bor är det väl värt att ringa för att jämföra priser. Det skiljer sig åt en hel del mellan företagen men också inom ett och samma företag.

Minst en månad

Hur länge behöver du hyra? De flesta företag har en hyrperiod på minst en månad. Det går att få hyra kortare tid också, men då kostar det förhållandevis mer. Vet du däremot med dig att du ska hyra en längre tid och kan tänka dig att binda ditt avtal på några månader eller ett år kan du få första månaden gratis eller lägre månadshyra.

Om du vet med dig att du är en hejare på att utnyttja packutrymme kanske du hellre tänker i kubikmeter än i kvadratmeter. Förråden Råd & Rön har jämfört har en takhöjd på mellan 2,5 och 3 meter, och företagen räknar med att du ska utnyttja hela utrymmet. Det är det du betalar för och något att tänka på när du jämför priserna.

I våra exempel skiljer det en kubikmeter mellan det största och det minsta förrådet, det motsvarar ungefär åtta normalstora kartonger. Men tänk på att du packar själv; det kan vara svårt att baxa upp en kartong på de höjderna.

Hemförsäkring kan räcka

Vad gäller försäkringar skiljer det mycket. Hos många företag ingår en försäkring för ett värde upp till 10 000 kronor. Men lika ofta kostar det extra, och då skiljer sig priserna åt ordentligt – från 30 kronor per månad upp till 100 kronor. Det är en kostnad som ska läggas på månadshyran.

Det är ett krav från uthyrarna att dina saker är försäkrade. Har du en hemförsäkring som täcker saker på annan plats behöver du inte teckna en ny hos förrådsuthyraren. Men jämför också innehållet i försäkringarna – finns till exempel skydd för vattenskada, brand, stöld och skadedjur? Och hur mycket självrisk behöver du betala om olyckan är framme? Försäkringen är en viktig del för branschen. Michael Fogelberg arbetar för en standardisering av ett gemensamt försäkringsskydd som uthyrarna ska kunna erbjuda kunden.

– En del av kunderna är också mellan två bostäder och har därför ingen hemförsäkring, säger han.

Flyttfirmor erbjuder också magasinering, men då handlar det oftast om förslutna containers. Du har därmed inte samma tillgång till förrådet utan behöver säga till några dagar i förväg för att få hjälp.

Slutsats

Vi har granskat self storage-företag och jämfört prisuppgifter på ett förråd på två kvadratmeter.

Granskningen visar att priserna varierar stort. Men i samtliga fall blir förrådet dyrare per kvadratmeter än för en lägenhet, trots att det bara handlar om yta helt utan bekvämligheter som vatten, toalett och köksutrustning.

Förråden kostar mellan 210 och 480 kronor per kvadratmeter. Jämför gärna med en uppskattad hyreskostnad för boende med runt 170 kronor per kvadratmeter i månaden.

Förrådsmagasinens standard och öppettider skiljer sig inte så mycket åt, men var uppmärksam på om försäkring ingår eller inte.

Det här är self storage

  • Förrådsyta på annan plats än där du bor.
  • Finns i storlekar från en kvadratmeter och uppåt.
  • Du kan hyra från en månad och framåt.
  • Endast du som hyr kan komma in i förrådet.
  • Du står själv för flyttning och packning.
  • Du har vanligtvis tillträde klockan 5.30–22.00 alla dagar om året.
  • De flesta magasin är bemannade kontorstid med försäljning av kartonger, wellpapp mm.

TEXT MALIN OLSSON