Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Äpplen med slips efter kall vår

I höst kommer vi få se äpplen med slips i butikerna. En sen frost har orsakat skador på äpplena.

Publicerad

Efter en varm mars sjönk temperaturen i våras ner till 7–8 minus grader kring Valborg. Eftersom knopparna på äppelträden börjat komma i gång, tog de skada av frosten. Förutom skalskador blir skörden mindre än tidigare år.

– När äppelblommorna fryser blir det skador i blomämnet, som i sig genererar en defekt på skalet. Det blir en lång strimma, som ser ut som en slips. Det är inget problem med kvaliteten i övrigt, det är bara en ytlig grej. Men EU:s regler säger att vi inte får sälja äpplen med för långa slipsar som klass 1, säger Henrik Stridh, vd på Äppelriket.

– Mest drabbade är de stora bulksorterna Aroma, Ingrid Marie, Elit och Frida. Vi räknar med 20–25 procent mindre skörd än ett normalt år. För att kompensera detta kommer vi att sälja även klass 2-äpplen i butiken. Klass 1-äpplen får ha en skalskada på max 1 kvadratcentimeter. Men klass 2-äpplen, som i vanliga fall blir till must, mos och cider, får ha större skador, säger Henrik Stridh.

Eftersom även övriga Europa drabbats av frosten kommer äpplena att bli något dyrare i år, och de svenska äpplena kommer inte att räcka hela året.

– Vår ambition är att ha svenska äpplen i butik året om, och det har vi lyckats med de senaste åren. Men i år kommer de att ta slut i mars–april, säger Henrik Stridh.