Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Så bokar du billigaste resan

Den som vill hitta det mest förmånliga priset på semesterresan bör boka nu i maj, och resa i november. Det visar en kartläggning som resesökssajten Skyscanner har gjort.

Publicerad

Majoriteten av alla svenskar – 52 procent – bokar sin semesterresa mindre än en månad innan avresa. Men det är helt fel, i alla fall om man vill spara pengar. Då bör man i stället boka semesterresan när så få som möjligt reser, som till exempel i november, och boka 26 veckor före, det vill säga nu i maj. Det visar Skyscanners kartläggning av 250 miljoner bokade flygresor från Sverige under tre år.

Sista minuten är ingen bra strategi – resan är som dyrast samma vecka som den avgår. Den kostar då 25 procent mer än genomsnittet. Bokar man ett halvår före resan är den 18 procent billigare än genomsnittet. Även nio veckor innan avresa är resan fortfarande 10 procent billigare.

tabell boka resor

Men bästa tiden att boka resa beror också på vilket resmål det rör sig om. Till Spanien räcker det med att boka resan 7 veckor innan avresa, medan en resa till New York, San Francisco eller någon annanstans i USA bör bokas hela 27 veckor före.

 

LÄS MER: Köp inresetillstånd på rätt ställe