Hoppa till innehållet

Få miljökoll på dina kläder

Bomull, akryl och nylon – alla material påverkar miljön. Men vissa mindre än andra. Vår materialskola hjälper dig att göra kloka val.

Publicerad

kläder på galge, miljökoll

Ett material på frammarsch är lyocell, som är en fiber utvunnen ur cellulosa från exempelvis gran. Det säljs också under namnet Tencel.

– Kläder av lyocell syns mer och mer hos de stora klädeskedjorna. Det finns ofta i klänningar och tröjor, säger Anna-Lisa Persson, textilt sak­kunnig på Sveriges Konsumenter och utställnings­koordinator för projektet Stilmedveten.annalisa persson

Lyocell ses som mer miljövänligt än de flesta andra material, men man ska inte glömma att alla material har en påverkan på miljön, betonar Anna-Lisa Persson.

– Hampa och lin är miljövänligt jämfört med många andra material, men skulle vi ha en lika storskalig tillverkning som för bomull skulle det ändå ha negativ påverkan på miljön, säger hon.

Det tillverkas fortfarande relativt få kläder av lyocell, hampa och lin – det allra vanligaste klädesmaterialet i Sverige är bomull, följt av polyester som är den vanligaste syntet­fibern.

Bara 30 procent återvinns

återvinning

Av all textil som lämnas till återvinning materialåtervinns bara cirka 30 procent, enligt Natur­vårdsverket. Det mesta går till isolering och stoppning medan endast några procent återvinns till klädesfiber

Vilket klädesmaterial som är sämst för miljön är mycket svårt att slå fast eftersom olika material påverkar miljön på olika sätt. Polyester, precis som andra syntetfiber, utvinns ur olja, medan bomull behöver mycket bekämpningsmedel och väldiga mängder vatten under odlingen. Andra material kräver mycket kemikalier när tyget framställs.

Hur miljövänliga är dina kläder? Läs materialskolan >>

Trots detta är en del material bättre. Till exempel är ull och bomull bättre om de är ekologiska, och återvunnen polyester är att föredra framför nyproducerad. Tänk också på att kläder av blandade material är svårare att återvinna. Ju färre material i ett plagg, desto bättre. Som en tumregel bör kläder inte innehålla fler än tre material.

Anna-Lisa tipsar om bra och dåligt klädmaterial

Det finns inga enkla svar på vad som är ett bra eller dåligt material, nästan alla har någon nackdel. Men om du står inför valet finns det ändå material som är bättre än andra.

+ Naturmaterialt-shirt
- Syntetmaterial
Syntetmaterial är gjorda av olja, det är i sig ohållbart. Däremot är naturmaterial inte alltid bra för miljön. 

+ Ekologisk bomull
- Vanlig bomull
Vid ekologisk odling används inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. 

+ Rena material
- Materialblandningar
Rena material är enklare att sköta om och noppar mindre. 

+ Återvunnen polyesteroljedroppe
- Nyproducerad polyester
- Akryl
Polyester är gjort av olja och därmed ohållbart, men det är alltid bättre att använda resurser flera gånger. Akryl är svårare att framställa och orsakar större utsläpp av lösnings­medel och kemikalier.

+ Återvunnen eller ekologisk ull
- Nyproducerad ull
Ekologisk ull betyder att djurhållningen är ekologisk. Det finns certifieringar för detta, vanligast är KbT. 

+ Lyocell/Tencel
- Viskos
Lyocell och Tencel är samma sak. De är framställda med ett skonsammare lösningsmedel än av viskos. 

+ Merinoull från Sydamerika
- Merinoull från Nya Zeeland eller Australienfår
I Australien och på Nya Zeeland har man haft problem med flugor som sätter sig i fårens ull. För att förebygga angreppen har bönderna använt en metod där de skalperar fårens bakdel. I Sydamerika finns inte flugan och det är därför säkrare att köpa därifrån. Du kan också leta efter ull märkt som mulesingfri.