Hoppa till innehållet

Fortsatt riskfyllt att resa under pandemin

Resebokningarna ökar, både till Europa och utanför. Men trots vaccin är det stor risk att resan inte blir av eller inte blir som du har tänkt dig. Och då är det inte säkert att du får pengarna tillbaka.

Publicerad

Du som resenär är själv skyldig att hålla reda på alla regler och krav på test som finns i det land du ska resa till.

Sedan påsk har resebokningarna ökat med 80 procent, enligt resebyrån Ticket. Störst är ökningen bland personer över 60 år. Många är vaccinerade och ressugna efter ett år av isolering och hemmasittande. Men Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Råd & Rön, varnar för att det fortfarande finns risker.

– Det är inte säkert att man kommer i väg eller att semestervistelsen blir som man har tänkt sig, säger hon.

Maria Wiezell är konsumentvägledare
på Råd & Rön.

Först och främst gäller det att se över vilket försäkringsskydd du har. Det europeiska sjukvårdskortet ger dig förvisso rätt till samma sjukvård som landets invånare. Men behöver du transport hem, kanske för att landets sjukvård redan är ansträngd, är det inte tillräckligt.

Konsumenternas försäkringsbyrå har jämfört hur reseskyddet gäller för covid 19 om du reser till ett land som UD avråder från att resa till. Det visar sig att de reseförsäkringar som följer med hemförsäkringen skiljer sig. Många har gjort undantag för resor till länder som Utrikesdepartementet avråder från. Det innebär att du hos vissa försäkringsbolag inte får någon ersättning om du drabbas av covid-19 i landet eller vid andra covidrelaterade komplikationer och i några fall undantas hela reseskyddet. Ersättning för karantänssituationer utgår i regel inte. Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, råder den som vill resa att läsa sitt försäkringsbolags försäkringsvillkor ordentligt, i god tid före resan.

– Den som reser i dag utsätter sig för en större risk och måste ta ett större ansvar. Man får bland annat kontrollera vilka regler som gäller i det land man ska resa till. Jag kan tycka att man även denna sommar ska vara försiktig med att resa, läget är fortfarande instabilt, säger hon.

Att du har bra skydd i din försäkring skyddar inte för allt. Även om du är vaccinerad kan du krävas på ett godkänt, aktuellt och negativt covid 19-test för inresa i landet. Om det blir problem och  du inte hinner få det eller att det inte godkänns kan du nekas att resa. Du kan också stoppas av flygpersonalen eller inreselandet om du har feber eller hostar. Då är det inte säkert att du har rätt att få några pengar tillbaka.

– Nej, för du uppfyller kanske inte kraven för att resa. Det gäller även om ett barn börjar hosta eller snörvla och då får ju hela familjen stanna hemma, säger Maria Wiezell.

Hon tycker att du ska vara beredd på extra kostnader och att du inte får ersättning direkt även om du har rätt till den. Eller kanske inte får den alls.

– Det är fortfarande många som inte har fått ersättning för inställda resor tidigare i pandemin. Även de resenärer som har rätt att få ersättning får inte alltid det, till exempel i de fall där flygbolaget har gått i konkurs, säger Maria Wiezell.

Ett generellt råd är att betala resan med kreditkort, eftersom du då kan få ersättning från kreditgivaren. 

– Men banken är bara skyldig att ersätta i samma utsträckning som bolaget skulle ha ersatt. Vid en rekonstruktion får du oftast bara tillbaka en liten del av det du har rätt till från bolaget, så om du fått tillbaka för mycket av banken i förhållande till vad du hade rätt till från bolaget kan du bli återbetalningsskyldig.