Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Homestylingen flyttar ut

Du ska sälja ditt hus och du städar, fixar och anlitar kanske en stylist för att fräscha upp inredningen. Men visste du att din trädgård också kan få ett nytt utseende?

Publicerad

På uppfarten till ett gulrappat hus i Danderyd ligger spadar, krattor, sågar och säckar med jord. I en rad på trädgårdsgången står olika blommor i krukor. Husets ägare, Tim He, ser fascinerat på dem som gräver, beskär och planterar på hans tomt. Det är dags för en total trädgårdsomgörning.

Tim Hee

När Tim He och hans fru skulle sälja sitt hus insåg de att trädgården inte var tipptopp. Men med två små barn, 1 och 3 år, hade de inte tid att göra i ordning den. Av en kompis fick de tips om firman Trädgårdsmakeover, som åtar sig att styla hela trädgårdar.

– Vi har bott här i tre år, och tycker verkligen om trädgården, men vi tycker inte lika mycket om att arbeta i den, säger Tim He. Jag är uppvuxen i centrala Köpenhamn, och har ingen erfarenhet av trädgårdsarbete. Inte min fru heller. Samtidigt vet vi ju hur vi själva tänkte när vi letade hus. Om trädgården såg risig ut tittade vi noga efter fel inomhus också.

Tim He träffade Mats Hedenby, vd på Trädgårdsmakeover.
– Mats kom med flera bra förslag, och det som jag gillade var att han såg till helheten, inte bara till enstaka träd eller buskar, säger Tim He.

Mats Hedenby

Mats Hedenby har arbetat med trädgårdsstyling i tre år. Han påpekar att 60 procent av dem som säljer hus tar en professionell stylist till hjälp när det gäller husets insida. Men utsidan glöms ofta bort.

– Jag törs lova att en iordninggjord trädgård höjer priset med ett par hundra tusen kronor. Det är väl investerade pengar, även om en styling kostar en del, säger han.

För arbetet i trädgården får kunden göra rutavdrag. Ett grundpaket på 36 timmar kostar 15 000 kronor efter avdrag. Till det kommer jord, näring och växter som köps in, samt eventuella extratimmar – allt tillsammans blir ytterligare några tusenlappar.

En stor omgörning, som den i Danderyd, tog 72 timmar och kostade 25 800 kronor netto. Kostnaden för växter blev 8 400 kronor.

Erik Åkerberg

Erik Åkerberg, Mäklarhuset, ska sälja det ”trädgårdsstylade” huset. Han tror också att en nyfixad trädgård har effekt.

– Naturligtvis är det svårt att veta hur mycket en fin trädgård kan höja priset, men jag är helt övertygad om att det påverkar i positiv riktning. Det här är det första hus jag säljer där en firma gjort en förändring av trädgården. Jag har sålt många hus där ägarna själva gjort i ordning utomhus.

Men jag tror att en professionell omgörning av trädgården kan bli lika populärt som att styla själva bostaden, säger han och fortsätter:
– Trägården är ju det första du möter när du kommer på visningen. Är det en välskött tomt får du direkt en bra känsla – man blir glad av att se en vacker trädgård.

Vad som ingåri trädgårdsjobbet beror på hur trädgården ser ut, och hur mycket ägaren är villig att betala. Ibland ska träden beskäras, buskar grävas upp och trädgårdsgångar fixas. Men ibland räcker det med en ordentlig gräsklippning, rensning och kanske några nya sommarblommor.

Charles van Helleputte och Marion Ceder äger trädgårdsfirman Rubisco, underleverantör till Trädgårdsmakeover. De är båda arborister, men turas gärna om med att rensa, plantera och gräva.

Helleputte sågarCharles van Helleputte är van att hänga i sele med grensågen i fast grepp.

Hos familjen He i Danderyd har Charles och Marion röjt bort klängväxter som helt tagit över en trappa från trädgårdens övre del till den nedre. De har också beskurit en vildvuxen Ölandstok, sågat ner en stor cypress som stal mycket ljus, grävt upp en risig rabatt och tagit bort några stora, nedhängande grenar på en björk.

Som avslutning väntar bland annat hortensior och lavendel på att planteras för att lysa upp entrén.

– När vi väl har beslutat vad som ska göras går själva jobbet på några dagar, säger Charles van Helleputte.

Familjen He tycker om slutresultatet i sin trädgård:
– Ja, vi är mycket nöjda, säger Tim He. Trädgården ser jättebra ut.

 

 

Såga tätt

Träd är vackra, men stjäl ljus. Gallra för att få mer sol i trädgården. Såga så
långt ner som möjligt för att slippa stubbar som sticker upp.