Hoppa till innehållet

Hyr bil utan överraskningar

Snart är det semestertider och många kommer att hyra bil. Men uthyrningsvillkoren är inte alltid helt enkla. Råd & Rön tipsar om vad du ska tänka på.

Publicerad

Hyr du en bil i Sverige använder sig så gott som alla uthyrare av de Allmänna villkor som branschorganisationen Biluthyrarna Sverige beslutat om. Det som kan variera är vilken självrisk du får betala om du krockar med bilen, om den skadas på annat sätt eller om den blir stulen.

Tecknar du inte en försäkring om skadekostnadsreducering kräver exempelvis Avis och Budget dig på 17 500 kronor, Europcar på 15 000 kronor och Statoil på 10 000 vid vagnskada. Men om skadekostnadsreducering ingår, eller du valt till det när du hyr, blir din kostnad vid skada lägre.

Det belopp du får betala vid en krock är då i våra exempel 7 500 respektive 5 000 och 2 500 kronor. Hyr du bil utomlands gäller förstås andra villkor. Då gäller det att vara extra noggrann så att du inte råkar ut för obehagliga överraskningar när du ska lämna tillbaka bilen.

Gör alltid både en utlämnings- och en inlämningskontroll, det gäller både i Sverige och utomlands, och se till att du har personal från biluthyrningsfirman med dig när du granskar bilen. Ta gärna foton av bilen, särskilt om den har repor eller bucklor när du hämtar ut den. Du måste sedan kunna visa att du inte orsakat dem.

Text: Ingrid Jacobsson

Illustrationer: Kicki Edgren Nyborg

 

ettBOKA TIDIGT

Att boka bil i god tid är smart, särskilt om du ska ha en bil som väntar när du kliver av tåget eller flyget i en annan stad. Många firmor ger dig också rabatt om du bokar tidigt, särskilt utomlands.

Om du bokar en bil från Sverige som du ska hämta i ett annat land är krav på förskottsbetalning vanligt. Uthyraren blockerar också ett belopp på ditt kort som deposition som regleras när du lämnar tillbaka bilen.

Biluthyraren kräver därför att du har ett kreditkort, inte ett betalkort. Även här hemma är det vanligt med krav på kreditkort.

Tips: Kräver hyrfirman en hög deposition gäller det att du har kredit på ditt kort, annars kan du stå utan semesterkassa. 

 

tvåTÄNK PÅ ÅLDERN

Åldern är viktig. Inte bilens ålder, uthyrningsbilar är inte gamla, men din egen. Är du under 24 år i Sverige gäller en särskild ”ungdomssjälvrisk” på minst 1 500 kronor upp till 3 000 kronor, olika hos olika uthyrare.

Många svenska uthyrare har en nedre gräns på att du ska ha fyllt 21 år för att du ska få hyra, andra godtar 18 år. Men utöver den extra självrisken som du kan få punga ut med får du också betala extra hyreskostnad om du är under 25 år. I utlandet är det så gott som omöjligt att få hyra om du är under 21 år, och även där kostar försäkring och hyra extra om du är under 25.

Tips: Är du i nedre ändan av ålderstrappan, över 70 år, kan det vara svårt i vissa länder att få hyra bil, och du kan också då få betala extra avgift.

 

treKÖRSTRÄCKA

Vanligast är väl att välja fri körsträcka, men då blir avgiften per dag högre. Ska du inte köra så långt kan det löna sig att betala per körd kilometer; då får du i gengäld lägre avgift per dag. Kolla alltid att bilens mätarställning stämmer med den som anges i kontraktet!

Vill du lämna bilen på ett annat ställe än där du hämtar den går det i allmänhet bra, men du får betala extra för det. Hyr du bilen i en vecka eller mer kan du hos vissa uthyrare få lämna den i en annan stad utan extra kostnad.

Tips: Vill du köra bilen till ett annat land blir det problem; de flesta hyrbilsföretag tillåter bara att bilen används inom landet. Du får inte heller ta bilen på en färja, då försäkringarna inte täcker detta.

 

fyra VAD INGÅR?

Att stå och läsa det finstilta i ett kontrakt i den ofta stressiga miljön på en biluthyrningsfirma tar du dig kanske inte tid till. Försök att kolla upp så mycket som möjligt hemifrån.

Det finns ju många möjligheter att boka bilar på nätet, och då kan du läsa igenom uthyrningsvillkoren i lugn och ro. Men tänk på att villkoren ofta är sammanfattningar av kontraktet, och det kan dyka upp överraskningar när du står där vid disken och ska hämta bilen.

Försäkringar ingår alltid, men du får säkert frågan om du vill betala extra för självriskeliminering, även om skadekostnadsreducering ingår. Ibland erbjuds självriskeliminering via fristående försäkringsbolag, vars villkor kan verka fördelaktiga men som har ett tak för hur hög självrisk som ersätts. Då kan du ändå få betala en hel del om bilen stjäls eller du råkar krocka.

Tips: Extrautrustning får du betala extra för, till exempel bilbarnstol och GPS. Och ska du på skidsemester i Alperna kan du behöva boka skidhållare och snökedjor; dubbdäck används ju inte i Sydeuropa.

 

femVEM FÅR KÖRA?

Om flera förare ska köra bilen ska de i regel vara med vid uthyrningstillfället och visa upp sina körkort. Hos vissa uthyrare ingår det i priset att flera kan få köra, men det är snarare undantag än regel. Och då gäller det vanligen familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress som du.

 

sexOM OLYCKAN ÄR FRAMME

Krockar du ska bilen inte fraktas direkt till närmaste verkstad. Kontakta alltid uthyrningsfirman först; de kan ha synpunkter på var du ska lämna bilen. Om bilen inte går att köra måste hyrfirmans assistansservice, eller någon bärgningsfirma som de har avtal med, komma och bärga bort den.

 

sjuTANKA FULLT

Bilen ska vara fulltankad när du hämtar den och när du lämnar den, om du inte har avtalat något annat. Om du hamnar i tidsnöd och måste lämna tillbaka bilen utan full tank kostar det oftast en rejäl slant, även om det kanske bara är några liter som fattas. Och – en viktig detalj – se till att du vet hur man öppnar tanklocket! Luriga små spärrar kan vara placerade inne i bilen och göra det komplicerat för dig när du väl står på macken.