Hoppa till innehållet

Mjölmask får tummen upp av EU

Nu finns det inget som hindrar dig från att knapra mjölmask under fredagsmyset. Som första insekt har mjölmasken blivit godkänd att säljas som livsmedel inom hela EU.

Publicerad

Mjölmaskar lever på grödor som människor inte kan äta och har liten klimatpåverkan.

Olika länder har länge tolkat EU:s livsmedelslagstiftning om insekter på olika sätt. I höstas kom en dom från EU-domstolen som gjorde insektsmatförsäljning tillåten även i Sverige under en övergångsperiod. Nu har EU-kommissionen, efter grön flagg från sin livsmedelsmyndighet Efsa, officiellt godkänt mjölmasken som första matinsekt på den gemensamma marknaden.

Den torkade mjölmasken får säljas både hel ”som snacks” och som ingrediens i andra livsmedel. Kommissionen konstaterar även i sitt godkännande att insekter är ett näringsrikt och miljövänligt proteinalternativ, men att det är upp till konsumenten om hen vill äta dem eller inte.

Råd & Rön har skrivit om insekter som mat tidigare. Då pratade vi med Nils Österström, vd på företaget Tebrito i Mora som odlar mjölmask. Han är väldigt positiv till det färska godkännandet.

– Nu faller saker verkligen på plats när vi kan odla mjölmask både som foder och mat och sälja till hela EU, säger han.

Tebrito bygger nu ut produktionen och räknar med att börja sälja mjölmask med livsmedelskvalitet under hösten.

– Den största klimatnyttan ligger i att sälja mjölmasken som mat och det är vår målsättning att största delen av vår produktion ska säljas som det. Vi kommer att ha kapacitet för 200 ton med livsmedelskvalitet inom två år. Det motsvarar ungefär 2 000 grisar eller 200 000 kycklingar, säger Nils Österström.

Såväl Efsa som svenska Livsmedelsverket varnar dock vissa allergiker. De som är allergiska mot skaldjur och dammkvalster löper risk att även reagera mot mjölmask. Även insekternas mat kan ge allergiska reaktioner när de i sin tur äts av människor, vilket kan drabba till exempel glutenallergiker.

Än så länge är insektsmat en nischprodukt. En rapport från marknadskonsultföretaget Arcluster förutspår dock att marknaden kommer att växa tiofalt och omsätta över 40 miljarder kronor globalt år 2025. Efsa behandlar just nu ansökningar om godkännande av gräshoppor, syrsor och andra insekter.