Hoppa till innehållet
Skönare fritid Tv, projektor & bild

Så monterar du tv:n på väggen

Det kan vara snårigt att välja rätt väggfäste för tv:n. Dessutom måste du ha koll på vad dina väggar består av. Råd & Rön ger dig tips på hur enklast får upp tv:n på väggen.

Publicerad

1. Markera på väggen för rätt höjd

  1. Bestäm var tv:n ska sitta och gör en markering på väggen.
  2. Tejpa upp en plansch eller stort pappersark och sätt dig i soffan för att få en ungefärlig uppskattning av hur det blir.
  3. Information om hur du fäster tv:n på väggen och vilken höjd tv:n ska sitta på finns i bruksanvisningen för väggfästet du köpt till tv:n.

2. Vilka väggfästen finns det att välja på?

Det finns mängder av olika väggfästen till tv:n, beroende på om du vill vrida tv:n horisontellt, vertikalt eller vinkla ut den från väggen. Alla väggfästen hittar du där du köpt din tv eller i affärer som säljer teknikprylar.

3. Hur monterar jag fästet på tv:n?

På baksidan av på din platt-tv finns fyra stycken skruvhål som är till för upphängning med väggfäste. Det finns en standard på måttet mellan skruvhålen som kallas för VESA. VESA är en standard som dom allra flesta tv-märken följer för att konsumenter ska hitta rätt väggfäste.

VESA-fästen är uppdelat i olika viktklasser:

0-15 kg
För lättare tv-skärmar upp till 15 kg: 75×75, 100×100 mm.

0-30 kg
Tv-skärmar upp till 30 kg: 75×75, 100×100, 100×200, 200×200, 400×200 mm.

Över 30 kg
För tyngre tv-skärmar över 30 kg: 200×200, 400×200, 400×400, 600×400, 800×400 mm.

4. Borra hål för fäste i väggen

Jag har betongvägg:
För att göra hål i väggen använder du en slagborrmaskin med betongborr. I hålet knackar du in en betongplugg i plast, innan du skruvar upp fästet.

Jag har gipsvägg
Om du har gipsvägg ska du INTE använda plastpluggarna som medföljer i förpackningen till väggfästet. Du använder istället speciella gipsexpanderskruv, exempelvis molly, som du hittar i järn- och byggbutiker.

Här är två alternativ för att sätta upp väggfäste på en gipsvägg:

  1. Leta upp var reglarna sitter på väggen. Knacka i väggen på olika ställen (eller använd regeldetektor) så märker du var de sitter. Det brukar vara 60 centimeter mellan varje väggregel. När du hittat regeln kan du använda en vanlig träborr för att borra med. Om tv-väggfästet inte räcker över båda reglarna kan du fästa en planka horisontellt mellan reglarna.  
  2. För mindre och lättare tv-skärmar kan du använda expanderbultar (finns att köpa i järnhandelsaffären). Se till att de är gjord för den tjocklek du har på gipsskivan.

Ta gärna hjälp av någon när du ska montera tv:n på väggen och fråga om tips och råd i butiken, där du köper väggfästet, innan du börjar monteringen.

LÄS MER: Råd & Röns test av 190 tv-apparater