Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Tv, projektor & bild

Visa semesterns foton på tv:n

Efter semestern är mobilen och kameran proppfull av härliga sommarbilder. Men oftast blir de liggande bortglömda på en hårddisk någonstans. Om du gör så att bilderna enkelt går att se på tv:n i vardagsrummet lever sommaren kvar mycket längre.

Publicerad

Välj medie­spelare

Det finns många olika sätt att visa egna bilder på tv:n. Här koncentrerar vi oss på två likartade sätt som är flexibla, lättanvända och förhållandevis billiga. Du behöver antingen en Google Chromecast (400 kronor) eller en Apple TV (från 700 kronor). De är små så kallade mediespelare som du enkelt kopplar till tv:n. Om du har en Androidmobil passar Chromecast bäst medan Iphone passar bättre med Apple TV.

Styr trådlöst

När du har kopplat in Apple TV eller Chromecast till tv:n kan du trådlöst visa mobilens innehåll på tv-skärmen. Med Apple TV och Iphone använder du den inbyggda appen Bilder och trycker på delaikonen i nedre vänstra hörnet (fyrkanten med uppåtpil). Välj sedan alternativet Airplay och bilden visas direkt på tv:n. I Android kopplad till Chromecast hittar du funktionen på lite olika ställen beroende på telefonmodell. Du kan dock alltid använda Googles app Cast eller deras tjänst Foto – båda är gratis.

Mer än bara foton

Alla tipsen fungerar lika bra för att visa videor du spelar in med mobilen. Både Google Chromecast och Apple TV kan dessutom göra mycket mer, till exempel spela upp filmer från bland annat Netflix, Viaplay och SVT Play samt spela musik och enklare tv-spel. Läs om mediespelarnas för- och nackdelar här

Internetlagra bilderna

Om du vill visa bilder på tv:n som är tagna med vanlig kamera i stället för mobil, måste du först ladda upp dem från din dator till en lagringstjänst på internet, även kallad molntjänst. Apples tjänst heter Icloud och ingår för alla med Iphone medan Googles gratis motsvarighet för Androidtelefoner heter Foto. I Icloud ingår 5 gigabyte, vilket räcker till flera tusen bilder. Du kan även köpa till 50 gigabyte för nio kronor i månaden. Google Foto ger dig i princip obegränsat utrymme.

Gemensamt fotoalbum

I både Icloud och Foto kan du skapa delade virtuella album med bilder ur din digitala fotosamling. Du väljer vilka andra användare som ska ha tillgång till albumet och om de kan lägga till egna bilder. Familjen kan alltså ha det gemensamma fotoalbumet ”semester 2016” där alla familjemedlemmar lägger till bilder från sina mobiler och kameror. Sedan kan ni titta tillsammans i tv-soffan.

Alltid online

Att lagra bilder i molntjänster gör att de är tillgängliga i dina och dina utvalda vänners mobiler, mediespelare och datorer. Det krävs dock alltid ­internetuppkoppling för att se bilderna. Så även kompisen i Australien har glädje av att vara med i ett virtuellt sommaralbum.

Bränn bilderna eller använd datorn

Bränn bilderna på dvd-skiva och spela upp i dvd- eller blu-rayspelare kopplad till tv:n. De flesta datorer har inbyggd dvd-brännare. Nackdelar: Inte så flexibelt – när skivan är bränd kan den inte ändras. Det är lätt hänt att glömma att regel­bundet bränna skivor. Skivorna kan lätt repas eller försvinna.

Visa bilderna på tv:n direkt från din dator via trådlösa standarden DLNA. Om din tv har nätverkskoppling har den sannolikt också DLNA-funktion. Nackdelar: Datorn med bilderna måste vara påslagen. Kräver viss datorkunskap för att ställa in rättigheter på hårddiskens mappar.