Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Tv, projektor & bild

Teknikskolan: Upplösning

Tv-apparaternas upplösning har skjutit i höjden de senaste åren. Vi förklarar vad ­begreppet upplösning egentligen betyder och varför du inte ska stirra dig blind på det.

Publicerad
Uppdaterad

Besökare på den årliga IFA-mässan i Berlin tittar på högupplöst tv.

En modern bildskärm är uppbyggd av miljontals små bildpunkter, pixlar. Varje pixel kan visa olika färger och tillsammans skapa bilder. Ju fler pixlar en skärm har, desto detaljrikare bilder kan skapas. Jämför med om du skulle avbilda ett ansikte genom att fylla alla rutorna på ett vanligt rutat A4-ark med passande färger, en efter en. Det skulle bli ganska kantigt och grovt. Men om rutorna på papperet var dubbelt så många skulle det vara betydligt lättare att skapa detaljer i ansiktet. En skärms upplösning bestäms av hur många rutor, pixlar, den har.

När man säger att en tv har upplösningen 3 840 x 2 160 betyder det att skärmen har 3 840 pixlar horisontellt och 2 160 pixlar vertikalt, det vill säga sammanlagt 8 294 400 pixlar. För tv-apparater finns vissa standardiserade upplösningar. Den vanligaste sedan flera år kallas ultra hd och motsvarar just 3 840 x 2 160 pixlar. Ultra hd benämns ibland även 4K. Innan ultra hd blev den dominerande upplösningsstandarden hade tv-apparater upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar, vilket kallas full hd. En full hd-skärm har bara en fjärdedel så många pixlar som en modern ultra hd-skärm, är den därför alltid sämre? Svaret är nej, av flera anledningar.

Många fler faktorer än upplösning avgör en skärms bildkvalitet. Bilden är från vårt tv-testlabb.

Det är många faktorer i tillverkningsprocessen, utöver upplösningen, som avgör om en tv har hög bildkvalitet. Den ska visa verklighetstrogna färger, ha god kontrast och rörelseskärpa och mycket annat. För att dra nytta av detaljrikedomen som alla pixlar i ultra hd erbjuder, måste materialet som spelas upp också vara inspelat i ultra hd. Fortfarande finns ganska få filmer och tv-serier som är det. Slutligen sätter ögat begränsningar för nyttan med riktigt hög upplösning. Om avståndet till skärmen är för stort kan inte ögat uppfatta de små bilddetaljerna som de extra miljonerna pixlar möjliggör.

Sedan en tid finns även tv-apparater med upplösningen 8K att köpa. De modellerna har fyra gånger fler pixlar än ultra hd (4K). Men betydelsen av den extrema upplösningen är ännu mer marginell än för 4K, visar vårt test.

Vi har här exemplifierat begreppet upplösning med tv-skärmar eftersom det är mest där begreppet  förekommer. Men resonemangen gäller alla typer av digitala skärmar. De olika standardupplösningarna skiljer sig dock för till exempel datorskärmar. För små skärmar som i mobiler är begreppet upplösning inte så prioriterat eftersom de sedan länge har fler pixlar än ögat kan uppfatta vid normal användning. 

Det innebär bildupplösning

I texten skriver vi om hur skärmupplösning fungerar. Upplösning för kameror brukar i stället kallas bildupplösning och beskriver hur många pixlar som finns i sensorn i en digital­kamera. Om kameran till exempel har tolv megapixel upplösning innehåller en bild tagen med den tolv miljoner pixlar.

Läs alla Råd & Röns teknikskolor