Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Bilutrustning & -tillbehör

Nokian i däckskandal

Den finska däcktillverkaren Nokian Tyres har under flera år fuskat med sina däcktester. Men Råd & Röns tester kan du lita på, fusket har inte påverkat oss det minsta.

Publicerad

Nokian har hamnat i rejält blåsväder den senaste tiden. Det har visat sig att företaget i åratal har specialtillverkat däck som sänts till olika däcktester. Däcken har tillverkats med förbättrade egenskaper och därför fått toppbetyg, men de har aldrig gått att köpa ute i handeln. Det avslöjar den finska tidningen Kauppalehti, som bland annat har tagit del av företagets interna mejl.

För att undvika sådant här fusk köper vi på Råd & Rön alltid produkterna, som vi ska testa, hos återförsäljare och i butik. Vi handlar alltså som vilken konsument som helst. Anledningen är enkel: vi kan garantera att tillverkarna inte påverkar våra testresultat.

 

LÄS MER: Så testar Råd & Rön sommardäck

 

– Det här visar att vårt unika sätt att arbeta är det enda tänkbara för att kunna kalla tester oberoende, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

 Vi avslöjar heller aldrig vilka testlabb vi använder. Det finns företag som inte drar sig för att kontakta labben för att kunna påverka även dem. Vi är dessutom reklamfria, så företagen kan inte heller utöva indirekt påverkan på våra testresultat eller vår publicering.

 

LÄS MER: Se våra tester av närmare 100 sommardäck