Hoppa till innehållet

Rätt försäkrad på resan

Blir du skadad på resan kan kostnaderna bli skyhöga om du inte har rätt försäkring. Men det betyder inte att du ska tacka ja till alla de reseförsäkringar som resebyråerna försöker sälja. Råd & Rön reder ut vad det är du verkligen behöver.

Publicerad

De flesta svenskar har ett bra grundläggande skydd i hemförsäkringen, men ändå hanterar utrikesdepartementet varje år ett hundratal ärenden som rör icke försäkrade svenskar som hamnat i knipa.

– Vanligast är att de har varit borta i mer än 45 dagar men också att de inte har kollat upp vad reseförsäkringen täcker. En del reseförsäkringar täcker bara sjukvård i landet, inte ambulansskjuts hem, säger Patric Nilsson, som jobbar med nödställda personer på utrikesdepartementet.

UD hjälper resenärer som hamnar i knipa men ger inga ekonomiska bidrag. Först kollar man om den nödställde har egna pengar eller anhöriga som betalar, och i undantagsfall kan man ge konsulärt bistånd, men det är bara ett lån som måste betalas tillbaka.

Och vårdkostnader utomlands kan snabbt komma upp i 100 000-tals kronor.

– Många betalar med kort och litar på den försäkring de får via kortet. Men det är inte säkert att försäkring via kortet ger heltäckande skydd, säger Patric Nilsson.

Ungdomar är sämst på att försäkra sig, speciellt de som nyss flyttat hemifrån och kanske missat att teckna hemförsäkring.

Text: Annika Berge

Illustration: Kicki Edgren Nyborg

 

ettRISKFYLLDA AKTIVITETER

dykare och hajMånga hemförsäkringar täcker inte riskfyllda aktiviteter som fallskärmshopp och dykning. Hit räknas också bergsklättring, bungyjump och viss forsränning.

Ska du ägna dig åt något äventyrligt på resan bör du läsa igenom försäkringsvillkoren först och eventuellt teckna en speciell försäkring. På skidresan gäller hemförsäkringen om du håller dig inom förmarkerat område, men den gäller inte alltid för off-piståkning.

Det kan också vara så att den täcker sjukvårdstransport hem men inte om du behöver någon form av räddning, så läs villkoren ordentligt.

Tips: Kolla upp försäkringen om du planerar att åka off-pist. 

 

 

TVÅAVBESTÄLLNINGSSKYDD?

Ett avbeställningsskydd gör att du kan få tillbaka din resekostnad om något allvarligt händer före avresan. Det kan till exempel vara om du, din medresenär eller en nära släkting blivit sjuk eller om en allvarlig skada inträffar i din bostad.

När du köper en flygresa på nätet dyker det ofta upp en ruta eller två som frågar om du inte ska passa på att teckna reseförsäkring och avbeställningsskydd. Har du hemförsäkring kan du strunta i en extra reseförsäkring, men något som vanligtvis inte ingår i den är avbeställningsskydd.

Det kan fås om man tecknar tillägg med utökat reseskydd till hemförsäkringen. Betalas resan med kort ingår ofta en försäkring som inkluderar avbeställningsskydd. Den försäkring du får när du betalar resan med kort ger dock inte ett komplett reseskydd, som till exempel ersättning för ambulansflyg och liknande.

Ibland får man erbjudandet att betala resan via internetbanken. Oftast gäller bankkortsförsäkringen ändå, men du bör kolla upp vad som gäller för din bank. Betalar du resan kontant på en resebyrå får du ingen bankkortsförsäkring.

Tips: Betalar du resan med kort får du oftast avbeställningsskydd, vilket vanligtvis inte ingår i hemförsäkringen.

 

 

treHEMFÖRSÄKRING RÄCKER LÅNGT

I hemförsäkringen finns en reseförsäkring som täcker det viktigaste, det vill säga akut sjukdom och olycksfall. Hemförsäkringen ger dig också oftast ersättning för förlorade semesterdagar om du blir sjuk och måste ligga på hotellet i några dagar eller om flyget är försenat.

Men de här beloppen kan vara ganska låga. Avbeställningsskydd omfattas normalt inte av hemförsäkringen. Till hemförsäkringen kan du ofta teckna en tilläggsförsäkring som ger extra skydd och ersättning. Med den får du till exempel avbeställningsskydd och bättre ersättning för förstörda semesterdagar och förseningar.

Du kan köpa den från ett annat försäkringsbolag, men det kan vara praktiskt att bara ha en försäkring att hålla koll på. Hemförsäkringen ger dig vanligen skydd i 45 dagar. Ska du vara borta längre än så måste du teckna extra försäkring. Även väldigt dyra resor kan behöva en extra försäkring för att du ska få tillbaka hela kostnaden.

Tips: Åker du på en vanlig semesterresa täcker hemförsäkringen det mesta.

 

 

fyraHYRBILEN

Ska du hyra bil måste du teckna en särskild bilförsäkring som biluthyrare oftast tillhandahåller. Då är det viktigt att du tecknar en försäkring som motsvarar svensk trafikförsäkring, det vill säga en som täcker både förare och passagerare samt ersätter skador som du kan orsaka på andra personer och fordon.

voltad bil

I vissa länder är självrisken mycket hög, och då kan det vara bra att ha en kompletterande försäkring med självriskeliminering. Fråga också vad försäkringen inte täcker, som till exempel slarv och vårdslöshet. Ditt kontokortsföretag står ibland för självrisken om hyrbilen betalas med deras kort, men det finns ett tak för hur mycket de ersätter – läs villkoren.

Kolla också om din egen olycksfallsförsäkring gäller vid bilkörning utomlands, annars kan du behöva en extra försäkring. Bagageförsäkring kan du dock oftast avstå från, eftersom din hemförsäkring ersätter förlorat bagage.

Tips: Hyrbilen kräver sin egen försäkring. I USA är trafikförsäkringen inte mycket värd; där behöver den kompletteras.

 

 

fem RESA TILLSAMMANS

Generellt sett gäller försäkringen som följer med bankkortet för maka/make/sambo/registrerad partner och de barn upp till 23 år som är folkbokförda på samma adress som kortinnehavaren. Om du betalat din kompis resa med ditt kort omfattas alltså inte kompisen av kortets försäkring och har då heller inte något avbeställningsskydd.

sjuk kompisReglerna är olika från bank till bank; läs igenom bankens villkor noga. Några banker inkluderar även medpassagerare som inte tillhör familjen i försäkringen, under förutsättning att deras resa betalas med bankens kort och medpassageraren också har kort i samma bank.

Om två kompisar som ska resa tillsammans köper sina resor med respektive kort och den ena bryter benet och inte kan följa med på resan får den andra ingen ersättning från sin försäkring, eftersom det inte finns någon koppling till den andra personen. För kompisresor kan alltså ett separat avbeställningsskydd behöva tecknas.

Tips: Reser du med kompis eller särbo kan du behöva teckna separat avbeställningsskydd.

 

 

sex KRONISK SJUKDOM

Försäkringar täcker oftast endast akut sjukdom, och därför bör den som har en kronisk sjukdom se över sin försäkring extra noga. Till exempel kan det vara svårt att få avbeställningsskydd eller sjukvårdskostnader ersatta på plats.

Vissa är mer generösa än andra och täcker även befintlig sjukdom, så länge man varit besvärsfri ett visst antal månader.

Tips: Har du en kronisk sjukdom läs på ordentligt och försök hitta en försäkring som gäller även för den.