Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Så blir du av med ogräset

Det kan ibland kännas som att ogräsrensning är ett arbete som aldrig tar slut. Men ge inte upp, ogräset minskar om du håller efter det.

Publicerad

Rotogräs och fröogräs

Det finns i huvudsak två sorters ogräs: rotogräs och fröogräs. Rotogräsen är fleråriga, sprider sig med rötter och är mycket livskraftiga. De är svåra att utrota, det räcker med att en centimeterstor rotbit lämnas kvar i jorden för att en ny planta ska bildas. De rotogräs som är svårast att bli av med är kirskål, brännässla och kvickrot. Frö­ogräsen sprider sig med frön. Vissa har en ”vinge” som hjälper dem att flyga långt och sprida sig över ­stora ytor. Maskros är ett praktexempel, som snabbt kan täcka en hel gräsmatta. Ett litet oansenligt fröogräs som också sprider sig snabbt är våtarv, eller nate. De finns tyvärr ofta i de jordpåsar du köper i butiker. 

Hacka och gräva

Om du har bestämt dig för att försöka bli av med ogräset i din trädgård gäller det att hacka och gräva. Har du mycket ogräs kan det kännas som ett oöverstigligt jobb, men antalet ogräs minskar om du håller efter dem. År ett kan vara tufft, men sedan blir det mindre jobbigt år två och tre. På rotogräsen är det viktigt att gräva upp alla rötter. Fröogräsen kan du dra upp om du börjar tidigt på våren, så fort de dyker upp. Utan blad som innehåller klorofyll kan inte växten producera näring, och till sist dör den. Har ogräset blivit så stort att det fått blommor är det viktigt att ta bort plantan och få med blomställningarna, eftersom det är där fröna bildas.

Täck över

Du kan försöka kväva ogräset genom att lägga en fiber- eller plastduk över jorden, men det är inte helt enkelt i till exempel en rabatt med många blommor. Då får du lägga duken runt det du har planterat. Duken bör ligga kvar minst en hel växtsäsong, gärna flera. Har du mycket ogräs som du vill täcka över i grönsakslandet får du kanske finna dig i att vara utan dina primörer i ett par år tills markduken gjort sitt och du kan börja så igen. Du kan också försöka täcka med gräsklipp, halm eller täckbark som kan förhindra att fröogräsen gror. Men gräs- och ­halmhögar gillas av mördarsniglar, så i värsta fall får du fullt av sådana i rabatten i stället.

Inga gifter i jorden

Det finns olika kemiska medel som du kan använda för att döda ogräsen, men de kan också döda nyttiga mikroorganismer i jorden och sjunka ner och förgifta grundvattnet. Inom EU har det föreslagits ett förbud mot privat användning av vissa kemiska växtskyddsmedel som ska träda i kraft 2022. Då skulle bekämpningsmedel som Round Up bli förbjudna för privatpersoner, men även ättiksyra och pelargonsyra, som hittills klassats som tämligen ofarliga, kan komma att tas bort.

Kompostera försiktigt

En kompost för ditt trädgårdsavfall är bra att ha. Men tänk på att rotogräs som kirskål och kvickrot kan rota sig i komposten. Låt dem ligga och torka i solen, eller i en svart plastsäck innan du komposterar dem. Fröogräs kan inte gro i komposten – men om de har hunnit bilda fröställningar när du lägger i dem kan fröna övervintra och spridas till nya ställen nästa vår.

 

 

Oäkta ogräs

Det finns även odlade växter som kan kväva en hel rabatt eller ett grönsaksland. Hit hör till exempel praktlysing, som odlas för sina vackra gula blommor, men som sprider sig ohejdat. Detsamma gör mynta, en i och för sig användbar kryddväxt men som skickar ut långa rötter och dyker upp lite varstans i landet.

 

Ätbara ogräs

Flera ogräs går att äta. Späda nässlor kan du koka nässelsoppa på och kirskålens blad kan användas i pesto, pajer och till att woka. De första maskrosbladen kan du plocka på våren och ha i sallader.