Hoppa till innehållet

Så börjar du plastbanta

En miljon ton plast använder vi i Sverige varje år.
Visst är plasten praktisk, men den kan vara dålig för både miljön och din hälsa. Vi tipsar om hur du gör för att hålla igen.

Publicerad

 

ett  Engångs­produkter

Varje år ökar vår användning av plast. 2015 producerades 40 procent mer plast än 2005. Ju mer plast som tillverkas, desto mer riskerar att hamna i naturen, där den blir kvar länge. Ta med en egen flaska med vatten, i stället för att köpa en ny plastflaska. Ta med egna bestick när du köper hämtmat, använd en återanvändningsbar take away-kaffemugg och byt ut plastsugrören till sådana i metall.

två Onödiga förpackningar

40 procent av all plast blir till engångsprodukter, som förpackningar. En del är bra, som till exempel plasten runt gurkan som förlänger hållbarheten. Det är värre för miljön att maten som producerats slängs än att vi har lite plast kring den. Men det finns en hel del onödiga förpackningar som man kan undvika, till exempel plastpåsar kring frukt och grönsaker som inte behöver förpackas. Dessutom är det viktigt att se till att de förpackningar man tar hem går till materialåtervinningen.

treRensa ut gamla leksaker

Generellt sett är det bättre att använda gamla ­produkter tills de går sönder, och sedan köpa nytt i bättre material, än att byta ut fungerande saker. Det gäller dock inte gamla leksaker, eftersom de kan innehålla skadliga ämnen som små barn inte ska komma i kontakt med. 2007 förbjöds hormonstörande ftalater i leksaker, men äldre produkter, och leksaker tillverkade utanför EU, kan innehålla dessa ämnen. Gamla, mjuka plastleksaker bör rensas bort helt.

fyraPlast nära mat

Plastprodukter som kommer i kontakt med mat ska man vara extra försiktig med, ­särskilt om de blir ­varma – plast migrerar lättare över i maten då. Byt ut stekspadarna, vatten­kokaren och matlådorna i plast när de blir gamla. Se till att maten svalnar innan du lägger den i matlådan, och värm inte maten i lådan. Köp hellre konserver i glas eller kartong än i metall, då insidan på metallburken har ett plasthölje som kan ge ifrån sig den reproduktionstoxiska kemikalien bisfenol A, BPA. BPA kan finnas i genom­skinliga plastprodukter, men är förbjuden i napp­flaskor sedan 2011 inom EU. En plastnappflaska kan dock innehålla farliga ämnen även om den är fri från BPA. För den som vill vara helt säker finns det nappflaskor i glas eller metall.

femSladdar och annat

Höljet kring elsladdar innehåller ofta både ftalater och flamskyddsmedel. Det finns halogenfria kablar, som inte innehåller klor och brom, men de är ovanliga. Eftersom det finns få bra alternativ ska du undvika att ha för många elprylar och sladdar i sov- och barnrum.

sex Skippa syntet

En stor del av alla kläder innehåller någon form av plast. Råd & Rön visade för några år sedan att tröjor med plasttryck kan innehålla skadliga ämnen. Syntetiska textiler som polyester och nylon läcker vid varje tvätt ut fibrer i vattnet. Försök tvätta plaggen mer sällan, och på lång sikt bör du byta till bättre material.

sju Plastgolv och andra möbler

Gamla plastgolv är bra att byta ut då de kan innehålla en del skadliga ämnen. I Sverige började de värsta ftalaterna i plastgolv fasas ut redan i början av 2000-­talet, och sedan 2015 är de förbjudna i produkter tillverkade inom EU. Men golv, möbler och yoga­mattor som är äldre, eller som importerats från länder utanför EU, kan fortfarande innehålla ftalater.

 

 

Test i Danmark

I vintras testade den danska konsumenttidningen Taenk i samarbete med andra nordiska konsumentorganisationer konservburkar med kokosnötsmjölk. I 11 av 30 testade burkar hittade de den hormonstörande kemikalien bisfenol A, BPA. Värdena var dock under gränsvärdena för ämnet, och inget BPA hittades i de 4 svenska burkarna