Hoppa till innehållet

Så grillar du miljövänligt

De flesta av oss förknippar sommar och semester med doften av grillat. Med våra enkla tips gör du grillfesten både grönare och godare.

Publicerad
Uppdaterad

Skippa engångsgrillen

Engångsvarianten är ett dåligt val för både miljön och för maten. Användningen av engångsprodukter är alltid ett sopgenererande resursslöseri och för tillverkningen av aluminiumskalet krävs stora mängder energi, som ger utsläpp av bland annat koldioxid. Resultatet lämnar dessutom ofta mycket att önska. En vanlig kolgrill är bättre än en gasolgrill. Gasol ger mer utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Byt ut tändvätskan

Tändvätska görs av en ändlig resurs, en petroleumprodukt. En hel del av vätskan dunstar ut i luften, vilket bidrar till bildning av marknära ozon. Dessutom är den farlig att förtära, så det gäller att hålla uppsikt över barn i närheten. Det går inte att lita på barnsäkra korkar. Tändvätska är inte heller bra för maten, som kan ta smak av den. Använd hellre en elektrisk grilltändare, skorstenständare eller värmepistol. Tändpapper gjort på stearin är också bra.

Grönsaker på grillen är miljövänligare än kött och fisk. Och kol avger mindre koldioxid än gasol.

Välj rätt grillkol

Skippa grillkol utan miljömärkning. Sådan kommer enligt Naturskyddsföringen ofta från ohållbar eller illegal avverkning. Köp kol med miljömärkning, till exempel Svanen eller Bra Miljöval, då en del av pengarna avsätts i en fond där medlen går till projekt som gynnar biologisk mångfald i skog och mark. Välj gärna grillkol som är närproducerad.

Marinera utan palmolja

Välj gärna en ekologisk och närproducerad grillolja, till exempel gjord på raps. Om den består av palmolja bör den vara certifierad enligt RSPO, Roundtable of Sustainable Palm Oil. Även den märkningen är dock ifrågasatt. Gör du egen blir den dessutom oftast godare.

Tänd med stearin eller matolja

Har du ingen elektrisk grilltändare eller kolkassett kan du fixa ditt eget tänddon, antingen genom att slå in stearinljus i tidningspapper eller genom att dränka tidningspapper i matolja.

Kött, fisk eller grönt?

Mest miljövänligt är det att grilla närodlade och ekologiska grönsaker. Om du vill grilla kött kan du till exempel titta i WWF:s köttguide efter mer miljövänliga alternativ. Väljer du att lägga fisk eller skaldjur på grillen, köp vildfångade sorter som är märkta med MSC eller Krav. Båda säkerställer att det du ska äta kommer från livskraftiga bestånd.

Kör en restfest

Det är lätt att alla dagar blir en fest under ledigheten och det är lätt att glömma svinnet. Vi slänger tiotals kilo mat per person och år i Sverige, så handla smart och glöm inte att kalasa även på grillfestens rester.

Utnyttja hela grilltiden

Innan kolen har fått rätt glöd kan du steka grönsaker eller snacks till fördrinken i en gjutjärnsgryta direkt på gallret.

Grilla grönsaker

De flesta grönsaker går att grilla, men små grönsaker kan behöva träs upp på spett eller läggas på ett speciellt grönsaksgaller för att inte ramla igenom grillgallret. Stora rotfrukter kan förkokas och lök eller vitkål kan läggas direkt på glöden. Skrapa sedan bort det som är bränt och ät resten.