Hoppa till innehållet

Så länge håller burkarna i kylen

Alla halvfulla burkar som gömmer sig längst in i kylskåpet – hur säkra är de att äta? Vi reder ut hur länge öppnade burkar kan bo i kylen innan de blir dåliga.

Publicerad
Uppdaterad

kvinna som läser på förpackning mat med kylskåp i bakgrunden

Så länge du inte tillhör en riskgrupp kan du lukta och smaka för att avgöra om maten i burkarna fortfarande fungerar som föda.

Lite majonnäs längst ner i burken. Sillen som blev över i somras. En halvklämd tub kaviar som gömt sig bakom en burk tacosås från senaste fredagsmyset. Är de fortfarande okej att äta? Även om bäst föredatum står utsatt är det inte till någon hjälp då det bara gäller oöppnade produkter – öppnade produkter håller kortare.

– När man öppnar förpackningen bryter man den slutna miljön som finns i konserven. Dels tillförs syre, och dels utsätts maten för miljön runt omkring. På sommaren till exempel finns det mycket sporer i luften, som kan trilla ner i maten och bilda mögel, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

På några produkter står det hur länge en öppnad produkt kan förvaras i kylskåp, men det är långt ifrån alla som har den informationen. Christina Lantz säger att det i konserverade produkter i stort sett inte kan bildas farliga bakterier som vi blir sjuka av.

– Den mesta maten kan man lukta och smaka på för att avgöra om den är okej, om man inte tillhör en riskgrupp, som till exempel gravida eller de som har nedsatt immunförsvar – för dem gäller särskilda regler, säger hon.

Mögel ska man däremot inte äta, eftersom det finns cancerframkallande varianter, och får man i sig mycket mögel ökar risken för att man får i sig en av dem.

– Hårt sockrad sylt och marmelad kan man äta om man skär bort möglet med stor marginal, men när det gäller andra produkter ska man slänga hela burken även om det bara möglat på locket, säger Christina Lantz.

Så länge håller...

Fond
Håller i flera år, men kan tappa i smak. Släng om den börjar mögla.

Grädde/crème fraiche/yoghurt
Kan ätas tills den möglar eller börjar klumpa sig.

Honung
Sägs vara en produkt som i stort sett aldrig blir gammal. Det som kan hända är att den börjar jäsa. Det är inte farligt att äta jäst honung, men den kan smaka lite annorlunda.

Inlagd sill
Vid lång förvaring kan fisken börja härskna. Det är inte farligt att äta härsken mat men det smakar mycket illa.

Inlagda grönsaker
Håller i flera månader. Inläggningen kan dock grumla sig efter ett tag.

Kaviar
En öppnad tub kan man i regel ha i flera månader. Det kan inte växa till farliga bakterier som vi blir sjuka av i kaviar på tub.

Leverpastej
Håller cirka en vecka. Den härsknar och smakar illa när den har blivit dålig.

Majonnäs på burk
Cirka 1–3 månader. En burk håller kortare tid än en tub eftersom den har en större yta som exponeras för luft. Majonnäs (och även dressing) kan härskna. Majonnäsen i burken kan även torka på ytan efter en tid.

Marmelad
Håller i flera år. Kan skära eller sockra sig, eller börja mögla när den blir dålig.

Mjukost
Mjukost i ask har en större yta där luft kommer åt och kan därför mögla lättare än mjukost i tub. Asken klarar några veckor i kylskåp, medan tuben oftast håller cirka 3 månader i kylskåp.

Senap
Håller i över ett år. Släng om den börjar mögla.

Sylt
Håller i flera år. Kan skära eller sockra sig, eller börja mögla när den blir dålig.

Tacosås
Håller två veckor i kylskåp.

Våta kryddblandningar, till exempel röd och grön curry
Håller i flera år. Släng om de börjar mögla.

Riskgrupper

Var försiktig med smörgåspålägg som skinka, korv samt rökt och gravad lax. Tillhör man någon riskgrupp (personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre) bör man bara äta nyförpackade produkter på grund av risk för bakterien listeria.