Hoppa till innehållet

Så städar du miljövänligt

Det finns speciella rengöringsmedel för toalett, spishäll och ugn. Men många produkter är både onödiga och skadliga för miljön. Här är några tips på hur du gör för att städa miljövänligt.

Publicerad

Varje år köper svenska folket över 20 000 ton rengöringsmedel. Men det går att klara sig utan de flesta rengöringsmedel – det mesta går bort med såpa och vatten, eller vanliga produkter som du har i skafferiet, som ättika och bikarbonat.

Många rengöringsmedel kan vara irriterande för hud, ögon och luftvägar. Johanna Löfbom, utredare på Kemikalieinspektionen, säger att man ska vara observant mot parfymer och konserveringsmedel, eftersom det är ämnen som orsakar problem i form av allergier.

– Luftfräschare innehåller vanligtvis mycket parfym, och i och med att produkten sprayas är den lätt att andas in, säger hon.

En av de starkaste produkterna som används i hemmet är propplösare. De kan vara frätande och ge allvarliga skador om de används fel.

– Där är det bättre att rensa avloppet mekaniskt. Om man har använt propplösare och en rörmokare senare kommer för att jobba med rören kan han eller hon få skador från propplösare som finns kvar i rören, säger Johanna Löfbom.

I många tips för att städa miljövänligt rekommenderas ättika i stället för starka rengörings­medel. Men ättika är också frätande.

– 24-procentig ättika klassas som ett livsmedel i handeln, men hade den klassats som en kemisk produkt hade den varit märkt som irriterande för ögon och hud. Hade ättikan varit 25-procentig, alltså bara 1 procent starkare, hade den klassats som frätande. Så det är inte ofarligt att städa med ättika, säger Johanna Löfbom.

 

Miljömärkt och utan ­parfym

Parfymen i rengöringsprodukter förbättrar inte rengöringen, däremot är den en extra miljöbelastning. Dessutom är många allergiska. Undvik parfymerade produkter.

 

Investera i mikrofiber­trasor

Mikrofibertrasor fungerar till mycket, utan att man behöver använda något rengöringsmedel. De tunna fibrerna i moppen eller trasan lyfter smutsen från ytan microfiberduksom städas och lagrar smutspartiklarna. När trasan eller moppen doppas i varmt vatten öppnar sig fibrerna och släpper ut smutsen. De kan tvättas i 60 grader när de är smutsiga. Använd inte sköljmedel, då förstörs effekten.

 

Såpa och vatten

Det mesta går att göra rent med såpa och vatten. Fyll en blomspruta med en blandning av såpa och vatten, spruta på det du vill göra rent, och torka av. Välj miljömärkt såpa!

 

Ugn och spis

För att få bort envisa matrester i ugnen kan du gnida in insidan med outspädd såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader, stäng av och låt svalna. Tvätta sedan ur med vatten. En smutsig spis kan du ha bakpulver på och sedan ättikssprit (12%). Låt det bubbla och fräsa ett tag, och torka sedan som vanligt med trasa och ljummet vatten. 

 

Lös proppar i avloppet

Förebygg proppar genom att inte spola ner fett i avloppet, torka ur stekpannan med papper och släng i soporna. Rensa golvbrunnar och ­vattenlås och spola med hett vatten då och då. Vid stopp i avloppet kan du rensa mekaniskt med till exempel en vaskrensare eller rensvajer.

 

Gör rent mikrovågsugnen

Kör en skål vatten med citron i på full effekt i några minuter. Torka sedan ur.citron

 

Rengör smutsig diskho

Ta bakpulver och strö över en fuktig ho, låt det dra en stund. Ta sedan en svamp eller ­diskborsten och diska ur. Torka sedan av med papper.

 

Få bort otäcka lukter

En skål ättika, vatten med citron i, eller ett glas vodka kan ta bort otäcka lukter. Har du en vaniljstång i vodkaglaset luktar det även gott efter. Är det röklukt i en lägenhet kan du torka målade ytor med en blandning av ättika och vatten.

 

Fettfläckar på rostfri kyl

Rostfria kylar och frysar är snygga, men flottiga fingrar lämnar lätt fula fläckar som kan vara svåra att få bort. Lite mineralvatten på hushålls­papper är en metod. Är fläckarna riktigt envisa kan även lite bakpulver komma till pass.

 

Kalkavlagringar i badrum och kök

Gnid en halv citron mot kalk­avlagringarna, vänta några minuter och torka sedan av med fuktad trasa. Detta går också att göra med citronsyra. Häll en halv deciliter citronsyra i toaletten och låt verka i 30 minuter, spola sedan.