Hoppa till innehållet
Behärska tekniken El & belysning

Gå inte på batterimyten

Fungerar batteriet sämre när det är kallt och ska man ladda ur det helt innan man laddar det igen? Råd & Rön reder ut några vanliga batterimyter.

Publicerad

De får sämre kraft i kyla

SANT Att batterier fungerar sämre när det är kallt stämmer. I alla fall när det gäller batteriets förmåga att driva dina prylar. Oftast kanske du märker det när du använder din mobiltelefon ute på vintern. Orsaken är att kemin i batterierna är optimerad för att fungera bra i vanlig rumstemperatur. När det blir kallare ökar den interna resistansen i batteriet och det får svårare att leverera tillräckligt med ström till mobilen. Själva batteriet mår dock sämre av värme än av kyla, vilket är bra att tänka på. Lämna till exempel inte mobilen i en varm bil, och se till att den ligger fritt utan att vara övertäckt när den laddas.

Blanda ej laddbara och icke ­laddbara

SANT Det stämmer att laddbara batterier och icke laddbara inte ska blandas. Rekommendationen är att inte blanda batterier av olika typ eller ens av olika fabrikat. Om ett batteri laddar ur fortare än ett annat riskerar det att börja läcka, och den risken är extra stor om du blandar laddbara batterier med icke laddbara.

Lagra oanvända ­batterier i kylskåpet

FALSKT Den lägre temperaturen gör i och för sig att batteriet kan ladda ur lite långsammare, men den fuktiga miljön i ett kylskåp lämpar sig inte för batterier. Rekommendationen är att lagra oanvända batterier i sin originalförpackning i rumstemperatur.

Ladda laddbara batterier ­f­örst

FALSKT Påståendet är falskt i de flesta fall. Nya laddbara hushållsbatterier av typen nickelmetallhydrid levereras nästan alltid färdiga att använda. Samma sak gäller de flesta elektronikprylar, till exempel mobil­telefoner. Batterierna i dessa är ofta laddade från fabriken och kan hålla den laddningen under lång tid.

Ladda ur helt innan det laddas igen

FALSKT Att batterier ska laddas ur helt innan de laddas igen för att behålla sin kapacitet är en gammal sanning som stämmer för äldre laddbara batterier, som använde nickelkadmiumteknik. Nyare nickelmetallhydridbatterier är inte lika känsliga för denna så kallade minneseffekt. Moderna litiumjonbatterier eller litiumpolymerbatterier, som sitter i mobiltelefoner och datorer, är inte alls känsliga för minneseffekten. De kan i stället med fördel laddas igen innan de har laddats ut helt eftersom batteri­typen slits minst när laddningen är runt 50 procent.

Brunstensbatteriet är borta

FALSKT Du kanske tror att de gamla brunstenbatterierna är helt borta från marknaden, men så är det inte. När Råd & Rön senast testade AAA-batterier placerade sig ett brunstensbatteri av märket Kameda längst ner i tabellen. Att brunstensbatterierna hänger kvar beror främst på att de är enkla och billiga att tillverka och att de fungerar i apparater som kräver lite ström.