Hoppa till innehållet
Skönare fritid El & belysning

Varde ljus!

Ljus är viktigt för oss. Antingen det är solstrålarna som gör att D-vitamin bildas i kroppen eller lampor som lyser upp våra liv. 

Publicerad

Våra kära glödlampor som vi haft i över hundra år förbrukade mycket energi. Därför började allt fler länder på 2000-talet förbjuda glödlampstillverkningen och införa lågenergilampor. I Sverige beräknas förbudet mot energikrävande glödlampor spara tio procent av hushållens elanvändning, det vill säga två terawattimmar per år. Det motsvarar hela elförbrukningen i cirka 80 000 lägenheter.

Inte populära

De första alternativa lamporna var lysrörslampor, och i sanningens namn var de inte särskilt populära. De var stora och klumpiga, i princip böjda lysrör, och många klagade över att de inte passade i några armaturer. Ljuset fick också kritik, det upplevdes som kallt och blåaktigt. Och så var ju lamporna så dyra!

Men det kanske mest negativa var att de innehöll kvicksilver. Visserligen en ytterligt liten mängd, men ändå. Det blev problem om de gick sönder, då skulle man försiktigt fösa upp metalldropparna på ett papper och lägga i en burk med tätt lock som lämnades till återvinning. Men kvicksilvret var en förutsättning för att de skulle lysa. När lamporna tändes träffade en elektrisk ström kvicksilvret, som avgav UV-strålning, som träffade ett lyspulver – och lampan lyste. Men det tog ett antal sekunder, och det var inte bra där man ville ha ljus snabbt, till exempel på toaletten. Utomhus tog det särskilt lång tid innan de nådde sitt max.  

Raskt fick man alltså komma med nya lampor, och med LED- och halogentekniken har vi fått lampor som tänds snabbt. De har i princip exakt färgåtergivning och går att dimra, något som var nästan omöjligt med lysrörslamporna.

Nu finns också LED-lampor som du kan styra via en app i telefonen. Upp till 50 lampor kan anslutas till ditt trådlösa nätverk hemma. Du kan tända och släcka dem på distans via internet, se till att de väcker dig med ”soluppgångsljus”, ange olika ljusfärger, se till att en lampa blinkar om du får ett viktigt mejl med mera.

Ny teknik

Framtidens ljuskällor kanske inte ens blir lampor. Den nya OLED-tekniken, Organic Light-Emitting Diode, bygger på två tunna filmer mellan vilka man kan skapa en elektrisk spänning. Då skapas en ljuskälla som kan vara så tunn som 0,2 mm eller mindre. En sådan tunn film kan sättas på kläder, affischer, tapeter – i teorin kan man till och med få ett vanligt papper att lysa.