Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Tv, projektor & bild

Så ser du på tv när du vill

Att bänka sig i tv-soffan ett visst klockslag håller på att bli föråldrat. De stora svenska tv-kanalerna satsar i stället stort på att vi tittare ska kunna se deras program när som helst. Vi förklarar hur du bäst ser på tv via internet.

Publicerad

Svenskarna tittar allt mindre på så kallad tablå-tv, alltså tv-program som sänds över etern en viss tidpunkt. Nya digitala konkurrenter, som till exempel Netflix, har tusentals timmar film och tv-serier lättillgängliga i datorer, mobiler och surfplattor dygnet runt. För att behålla publiken har tv-kanalerna utvecklat liknande tjänster, med sina egna programbibliotek.

Men ingen av kanalerna garanterar att allt som de sänder i tablå-tv också finns tillgängligt digitalt. Och det som publiceras digitalt finns tillgängligt olika länge, från en vecka till flera år. Skälet är att de olika tv-produktionsbolagen, som gör många av programmen, har olika villkor för att låta tv-kanalerna publicera programmen på internet.

 

LÄS MER: Så enkelt blir din dumma tv smart

 

Vi har tittat närmare på de största svenska kanalkoncernernas så kallade play-tjänster: SVT, MTG, TV4-gruppen och Discovery Networks. Alla kanaler har öppna playvarianter där du kan se vissa av de program som har sänts via etern. Du kan se programmen i datorns webbläsare eller i appar för Android och IOS. Hur mycket material som är tillgängligt varierar, Svt Play har nästan allt, medan Discoverys Dplay bara har sina svenska program.

 

Sportintresserad?

Vill du se fotboll, hockey eller andra sporter från de stora ligorna finns playtjänster på www.cmore.se och www.viaplay.se. De kostar 299 kronor i månaden, och du kan också köpa enstaka matcher för någon hundralapp.

 

Det är bara Svt Play som är reklamfri. De andra playtjänsterna har reklaminslag i början och sedan med jämna mellanrum i programmen. Reklamen kan inte klickas bort eller hoppas över. Om du vill hoppa direkt till 20:e minuten av ”Äntligen hemma”, för att se när Martin Timell snickrar klart sin hylla, måste du genomlida reklamavbrottet som är schemalagt vid 15:e minuten.

Två av de kommersiella koncernerna erbjuder även betaltjänster för sina kanaler. Då slipper du reklamen och får tillgång till betydligt fler program. Du kan även se fler kanaler live. På de kommersiella playtjänsternas webbplatser är det tydligt märkt vilket innehåll som är öppet för alla, och vilka program som kräver abonnemang.

 

 

Playtjänster

 

SVT (www.svtplay.se)

Öppna playkanaler: SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen och Kunskapskanalen*

Digital livesändning: Ja

Abonnemang playtjänst: Nej

 

MTG (www.tv3play.se)

Öppna playkanaler: från TV3, TV6, TV8, och TV10*

Digital livesändning: Nej

Abonnemang playtjänst: Nej

 

TV4-Gruppen (www.tv4play.se)

Öppna playkanaler: TV4*

Digital livesändning: Ja

Abonnemang playtjänst - 99 kr/mån: TV4, Sjuan, TV12, TV4 Sport, TV4 Fakta, TV4 Fakta XL, TV4 Film, TV4 Komedi, TV4 Guld. 

 

Discovery Networks (www.dplay.se)

Öppna playkanaler: ”Alla svenska program” från koncernens kanaler

Digital livesändning: Endast med abonnemang

Abonnemang playtjänst - 79 kr/mån: Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery Channel, TLC, ID, Discovery World, Discovery Showcase HD, Discovery Science, Animal Planet, Eurosport och Eurosport 2.

* Beroende på upphovsrättigheter.