Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Sex smarta sätt att ta vara på äpplena

Publicerad

Gör råsaft

En råsaftscentrifug är en bra hjälpreda: klyfta äpplena, kör dem i centrifugen – klart! Smaksätt gärna med citron, kanel, eller ingefära. Håller dock bara 2–3 dagar.

Frys i klyftor

Kärna ur äpplena, skala om du vill, klyfta och frys in. Håller ett år i frysen.

Koka mos

Skala, dela, koka med socker och kör i mixer eller mosa med potatismosstöt om du vill ha bitar kvar. Frys in när det svalnat.

Gör äppelchips

Koka en sockerlag, skiva äpplena riktigt tunt och doppa dem i lagen. Torka på plåtar med bakplåtspapper i en 80 grader varm ugn. Det tar cirka 3 timmar i en varmluftsugn och cirka 5 timmar i en ugn med konventionell värme.

Lägg in sill

Äpplen är fräscht och gott i olika sillinläggningar. Du hittar många recept på nätet.

Baka och laga

Pajer, muffins, limpor, chutney och grytor – äpplen kan användas till nästan allt.