Hoppa till innehållet

Skadliga ämnen i många krämer

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller hormonstörande, miljöskadliga eller kraftigt allergiframkallande ämnen. Det visar en internationell granskning.

Publicerad

Endast två av de skönhetsprodukter som köptes in från Sverige fick högsta betyg för sitt kemikalieinnehåll.

Flera av våra populäraste skönhetsmärken får bottenbetyg när produkter från 34 länder granskats och betygsatts av lokala miljö- och konsumentorganisationer. Från svenska butiker var 31 varor med. De som innehöll ämnen som är eller misstänks vara hormonstörande, kraftigt allergiframkallande, eller klassade som miljö- och hälsoskadliga fick betyget C. De som var helt fria från kontroversiella ämnen fick betyget A. Betyget B fick de produkter som var fria från de mest skadliga ämnena, men som innehöll allergiframkallande ämnen som parfym och ämnen som kan vara skadliga för miljön. 

Av de produkter som köptes på den svenska marknaden var det endast två, Avène Tolérance extrême cream och Avivir Aloe vera sun lotion SPF 30, som fick högsta betyget A. Sju varor fick B, och de resterande, majoriteten, fick sämsta betyget C. Det fick även de två barnkrämer som var med, La Roche-Posay Anthelios dermo-kids SPF 50 och Nivea Sun Kids Protect & sensitive SPF 50+ (Unscented).

– Det är under all kritik att skönhetsprodukter som konsumenter kopplar ihop med hälsofrämjande egenskaper får innehålla hälsoskadliga ämnen. Som konsument är det ju näst intill omöjligt att förstå vad som står på de ingredienslistorna. Misstänks det vara skadligt ska det ju självklart bort. Vad hände med försiktighetsprincipen? säger Maria Hammarling, som är den som har projektlett den svenska delen av granskningen för Sveriges Konsumenter.

Maria Hammarling har projektlett granskningen i Sverige för Sveriges Konsumenter

De produkter som har granskats är de som har fått flest sökningar i den danska kemikalieappen Kemiluppen, vilket innebär att det är stora, populära märken.

– Jag är förvånad över att både dyra krämer, som Elizabeth Ardens eight hour cream och Kiehl´s Ultra facial cream, och stora märken som Colgate och Head & Shoulders, som används av miljoner människor varje dag, har så pass dåligt kemikalieinnehåll, säger Maria Hammarling.

Organisationerna har även jämfört resultaten mellan länderna, för att se om samma vara har olika innehåll. Av de 39 produkterna som testats hittades 176 olika versioner. Sju artiklar som såldes i Sverige fanns i bättre versioner i andra länder. Head & Shoulders fanns i 13 olika versioner, som alla fick lika dåligt betyg. Colgate Karies Kontroll fick betyget B i Sverige, men fick A i flera andra länder.  

När organisationerna frågade tillverkarna varför deras varor var olika svarade de att de anpassade sig efter marknaden.

– Men det tycker jag är ett märkligt svar, det är väl inga marknader där konsumenter efterfrågar hormonstörande ämnen i sina skönhetsprodukter, säger Maria Hammarling.

Läs mer om granskningen här på Sveriges Konsumenters webbplats.