Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Statligt lån ska ersätta paketresenärer

Uppskattningsvis 67 000 resenärer väntar fortfarande på ersättning för inställda paketresor i pandemins spår. Statliga lån på totalt 675 miljoner kronor ska hjälpa paketresebolagen att betala tillbaka.

Publicerad

Många som inte fick packa sin väska under pandemin väntar fortfarande på ersättning från resebolagen.

Om en paketresa ställs in har du rätt att få tillbaka pengarna inom 14 dagar. Du kan även avboka avgiftsfritt och få pengarna tillbaka om resan inte kan genomföras som planerat till följd av extraordinära omständigheter. I samband med pandemin är det dock många reseföretag som inte har klarat att ersätta sina kunder. Fram till första mars kan reseföretag som sålt inställda paketresor ansöka om statliga lån för att ersätta resenärer som ännu inte har fått några pengar. Hur många resenärer det rör sig om finns ingen tillförlitlig statistik på.

– Även när vi som branschförening pratar med våra medlemmar håller man korten nära kroppen. Man vill inte berätta att man har jättemycket skulder. Det är bara de som har betalat tillbaka till alla sina resenärer som berättar om det, säger Didrik von Seth, som är generalsekreterare för branschorganisationen Svenska resebyrå och arrangörsföreningen.

Didrik von Seth är generalsekreterare för branschorganisationen Svenska resebyrå- och arrangörs­föreningen.

Organisationen har dock uppskattat att det totala behovet är de 675 miljoner kronor som nu kan sökas som lån och att varje resa i snitt kostar 10 000 kronor. Det skulle betyda att ungefär 67 000 ­resenärer väntar på ersättning.

Ansökningarna från företagen om lån hanteras av Kammarkollegiet, som inte vill spekulera om hur lång tid myndighetens handläggning kommer att ta innan de vet hur många företag som ansöker om lån. Om mer pengar söks än vad som finns i potten kommer den sökta lånesumman att sättas ner för samtliga företag.

Didrik von Seth hoppas att handläggningen kan gå snabbt så att kunderna kan få ersättning så snart som möjligt. Samtidigt är han kritisk till att stödet kommer sent.

– Vi la ett förslag på ett motsvarande system redan i mars förra året. Nu slår systemet fel för de företag som tagit lån på annat håll för att kunna betala tillbaka. Det snedvrider konkurrensen lite att de som gjort rätt för sig inte kan ta del av lånet, men de som väntat med att betala kan det, säger han.