Hoppa till innehållet

Sommarhettan slog ut felinstallerade kylar och frysar

Sommarens långvariga hetta gick hårt åt många kylar och frysar. I Stefan Pleiners parhusområde klarade minst fem grannars kylfrysar inte av värmen.

Publicerad

Hög och långvarig värme ställer hårdare krav på att din kyl eller frys är rätt installerad. Det fick Stefan Pleiner erfara i somras. Han bor i ett nybyggt parhusområde på Värmdö utanför ­Stockholm. När han kom hem från en semesterresa i mitten av juli upptäckte han att familjens kombinerade kyl och frys inte fungerade som den skulle.

– Det var 0 grader i frysen och 10 till 15 grader i kylen, säger Stefan Pleiner.
Han uppskattar att temperaturen i köket var närmare 40 grader.
– Vi ringde försäkringsbolaget och tog hit en reparatör. Det tog inte många minuter för honom att konstatera att skåpet stod för tajt in mot väggen, säger Stefan Pleiner.

Lätt åtgärdat

Efter att han dragit ut skåpet fem centimeter från väggen började kylfrysen gå som vanligt igen. Stefan Pleiner är inte ensam om problemet i bostadsområdet där han bor. Minst fem av grannarna som har sina skåp installerade på samma sätt har också drabbats i ­sommar. Några av dem har haft mer otur, så att deras skåp har behövt repareras efter ­påfrestningen.

Enligt Stefan Pleiner har nischen som skåpen står i inte varit tillräckligt stor och tillräckligt ventilerad för att skåpen ska kunna hålla kylan i värmen. Redan sedan tidigare hade han noterat att det blivit väldigt varmt i skafferiskåpet som sitter ovanpå kylfrysen och att ventilationsspringan på några centimeter inte verkat räcka till. Nu har han tagit upp en ny luftspalt och dessutom blivit påmind om hur viktigt det är att rengöra skåpet från damm på baksidan för att det ska fungera så bra som möjligt.

Försäljningen upp med 70 procent

Elgiganten rapporterar att försäljningen av kylar och frysar gått upp med närmare 70 procent jämfört med förra året då sommaren var betydligt svalare.
– Det var kul för oss, men tråkigt för de som drabbats, säger Joakim Lindberg, som är kommersiell chef för vit­varor och hushålls­produkter på ­Elgiganten.

Han rekommenderar att man ska se till att skåpen står tillräckligt långt från väggen, men säger att det inte är något problem att låta skåpen stå i en nisch – skåp mot skåp – som är vanligt i svenska kök.
– I 95 procent av fallen köper man kyl och frys som ett paket och då är de konstruerade för att stå kloss an mot varandra, säger han.

Joakim Lindberg tror att många kylar och frysar får problem i värmen också för att de inte underhålls av sina ägare. Han tipsar om att dra ut skåpen och göra rent kondensorn minst en gång om året.
– Det är inte helt lätt att baxa ut skåpen, men det är en bra rutin att göra det före sommaren, säger han.

Foto: Shutterstock