Hoppa till innehållet
Läs mer

Bygg giftfritt!

Målarfärg, fogmassor och lim innehåller massor av kemi­kalier som kan vara skadliga både för hälsan och för miljön. Men det finns alternativ för en miljövänligare renovering.

Publicerad

Ett snyggt inrett hem ger hög status. Svenska villaägare planerar under det närmsta året att lägga ut 800 mil­joner kronor enbart på vardagsrums­tapeter. Men att byta ut fungerande saker mot nyproducerat är självklart en belastning på miljön. Kanske är det också så att vi i vår iver att få den rätta heminredningslooken målar och tapetserar in hormonstörande och cancerframkallande ämnen i sovrum och barnkammare.

– När det gäller byggvaror och möbler i hemmet är det extra viktigt att tänka långsiktigt, eftersom de kan innehålla kemikalier som vi ut­sätts för under lång tid, säger Lukas Sjölén, handläggare på miljömärkningen Svanen.

Väggar, golv och tak täcker stora ytor, och därför spelar de material som används här stor roll. Naturskyddsföreningen råder i sin ”Gröna guide” hemmafixare att av­ stå från all färg med organiska lösningsmedel som lacknafta, thinner, terpentin, xylen och toluen. Men även andra målarfärger kan vara skadliga.

– Vattenbaserad färg kan inne­hålla nanopartiklar, som kan ta sig in i kroppen genom andningsvägar, säger Ylva Grudd på Naturskydds­föreningen.

Hennes råd är att över huvudta­get inte måla om ifall man är gravid eller har små barn.

– Ny forskning har visat på en cocktaileffekt där flera kemikalier samverkar på ett sätt så att de till­ sammans får en starkare effekt än varje kemikalie för sig skulle ha haft. Vissa kemikalier, framför allt de hormonstörande, kan också ha kraf­tigare effekt vid låga doser än man tidigare trott, säger Ylva Grudd.

– Det är inte så att dessa gifter är akut dödliga; det är de långsiktiga ef­fekterna vi vet för lite om.

Bra alternativ finns

Det finns alternativ till de skadliga må­larfärgerna. Man kan använda gamla färgtekniker, till exempel limfärger och linoljefärger, om de används utan lösningsmedel. Men det finns även nya färger som är i stort sett helt gift­fria, till exempel lerfärger.

Men renovering kan också göra hemmet mer hälsosamt när man tar bort gammalt dåligt material, som gamla plastgolv. De flesta plast­ golv innehåller PVC, som innehål­ler mjukgörare i form av ftalater. Ftalater är hormonstörande och kan även de ge upphov till cocktail­effekten.

– Plaster är alltid porösa, och till­satser är inte bundna i plasten utan sipprar ut lite hela tiden. Det är inte så bra om man har små barn, som kryper runt på golvet och stoppar saker i munnen, säger Ylva Grudd.

När man skrotar ett plastgolv är det viktigt att det hamnar på ett ställe som har en bra förbränning. Miljö- el­ler avfallskontoret i din kommun kan upplysa om var man bäst kan ta hand om ditt gamla uttjänta plastgolv.

Gamla våtrumstapeter kan också innehålla PVC, och det är alltså bätt­re med kakel i badrummet.

Heltäckningsmattan, en favorit på 70-talet, är tyvärr inte ett särskilt hälsosamt alternativ. Den kan vara behandlad med perfluorerande or­ganiska ämnen, som kan vara cancerframkallande, samt med flamskyddsmedel som inte heller är bra för kroppen.

Inte bara ytskikten

Men det räcker inte med att se på vil­ka kemikalier som finns i ytskiktet.

– Spånskivor och golvspån kan till exempel innehålla höga och ohälsosamma halter av formalde­hyd, som kan reta luftvägarna och på sikt orsaka cancer, säger Lukas Sjölén på Svanen.

För att undvika de värsta kemi­kalierna kan man välja miljömärkta produkter. Det finns i dag flera bygg­produkter som är märkta med Bra Miljöval eller Svanen, till exempel färg, spackel, lim, byggskivor, fogmassa och linoleumgolv.

– Fråga när du handlar. Enligt Reachlagstiftningen har du rätt att få reda på om en produkt innehål­ler någon av de tveksamma kemika­lier som finns på deras lista, säger Ylva Grudd.

Tips för miljövänlig renovering

  • Läs på. Vad innehåller produkten du tänker köpa för ämnen? Finns det alternativ?
  • Välj miljömärkt. Då slipper du de värsta kemikalierna. Välj naturmaterial. Men se upp med vad materialet har behandlats med.
  • Återanvänd. Köp eller återanvänd gamla byggprodukter, till exempel tegel. även gamla dörrar och fönster går att återvinna, men de kan vara sämre ur energisynpunkt.
  • Återvinn. Lämna byggmaterial och färg till återvinningscen­tral så att farliga kemikalier inte kommer ut i naturen

TEXT ANNIKA BERGE