Hoppa till innehållet

Många oroliga efter teflondokumentär

Teflon – är det säkert att använda eller inte? En dokumentärfilm har fått våra läsare att undra.

Publicerad

Många läsare har hört av sig till oss och en av dem skriver: ”För några år sedan kom larm om att teflon i bland annat stekpannor kunde innebära fara för konsumenten. Har ytterligare information tillkommit sedan dess som minskat risken? Jag såg dokumentären Den bittra smaken av Teflon på SVT och det fick mig att undra.”

När vår danska systertidning Taenk nyligen testade teflonpannor var det ingen av dem som släppte ifrån sig giftiga ämnen. Taenks slutsats var att man inte behöver undvika teflon av hälsoskäl.
Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, håller med:
– Om de används i normal stektemperatur är det ofarligt. Står stekpannan tom på högsta effekt en längre tid kan den avge klorfluorgaser, men det behöver man inte oroa sig för i ett normalt, välventilerat kök. På gamla stekpannor kan det lossna flagor, men de passerar bara genom kroppen och tas inte upp, säger han.

Under tillverkningen tillsätts PFOA, som är ett högfluorerat ämne. Men enligt Kettil ­Svensson försvinner det vid tillverkningen.
– Man kan påvisa dem i extremt låga nivåer i maten, och få i sig mängder som är hundratusendelar av vad som är det tolerabla dagliga intaget, säger han.

Även Daniel Borg, toxikolog på Kemi­kalieinspektionen, säger att det är ofarligt att använda teflonpannor.
– Det finns studier som antyder att PFOA kan ha effekt i lägre nivåer än vi tidigare trott, men det finns osäkerhet i dessa studier. Det finns ingen anledning att vara rädd för stekpannan, vi får i oss mer PFOA från annat, säger han.

Det stora problemet är tillverkningen av stekpannor.
– Det finns indikationer på att fabriker i till exempel Kina släpper ut spillvatten rakt ut i floderna. Dessutom vet vi inte säkert vad som händer när stekpannan hamnar i soporna. Man kan diskutera om man ens ska använda så här extremt svårnedbrytbara ämnen i ­konsumentprodukter, säger Daniel Borg. 

Uppdatering

Sedan den här texten publicerades har även vi på Råd & Rön testat stekpannor med teflon och andra släpp lätt-beläggningar: