Hoppa till innehållet

Köksträdgården för stadsbon

Att odla sin egen mat i stan är drömmen för Anna ­Rökaeus och Olof Söderén. Under ­parollen ”Spenat i stan” odlar paret där de kommer åt – på fönsterbrädan, ­balkongen och i koloniträdgården.

Publicerad

Anna ­Rökaeus och Olof Söderén.

Olof Söderén och Anna Rökaeus är stadsodlare.
– Vi trivs med att bo i lägenhet och för många finns det kanske inte något annat val än att bo i stan, säger Olof Söderén.

Tillsammans ­bloggar och poddar paret om ­odling i stan. Nyligen kom de också ut med en bok om odling och självhushåll för lägenhetsbor.
– För mig är det maten som är intressant, att se att man faktiskt kan odla sin mat själv trots att man bor i stan, säger Anna Rökaeus.

Mest intresserad är hon av det som hon beskriver som bulkgrödor, till exempel potatis och bönor som kan odlas i sådan mängd att det märks på tallriken varje dag.
– Det får mig att känna att jag skulle klara mig ganska länge på det jag odlar själv, säger Anna Rökaeus.

Men det är grödor som passar bäst för den har tillgång till en odlingslott, som paret ­Rökaeus-Söderén.
– På balkongen är sallad väldigt bra. Det är snabbväxande och vi två klarar oss ganska bra på en större kruka, säger Anna Rökaeus.

Hon rekommenderar även odling av kryddor som basilika, koriander, oregano och timjan  för den som vill komma i gång i mindre skala, men ändå känna att odlingen bidrar på tallriken.

I fönstret finns plats att odla mer än du tror.

För att få fart på livet som balkongbonde gäller det att planera effektivt vad gäller yta och tid. Parets första rekommendation för den som vill få bra resultat är att tänka över kärlen. I ett större kärl torkar inte jorden ut så snabbt som i en mindre kruka. Det är också enklare att planera sin odling effektivt med lite mer plats. För att utnyttja ytan maximalt tipsar paret om att ­kombinera växter som växer snabbt med sådana som tar längre tid på sig innan de kan skördas, till exempel kan man så rädisor och ­morötter ­tillsammans och skörda rädisorna när ­morötterna blir stora och behöver mer plats.

Ett annat knep är att förodla i en plastlåda ­utomhus på balkongen så att det finns plantor att fylla på i det större odlingskärlet allt eftersom.
– Det gäller att försöka se till att det alltid är något som växer och fylla på med nytt i odlingen. Det är bra att driva upp plantor från frön i mindre lådor först så att man slipper vänta 2–3 veckor som när man sår direkt från frön på odlings­platsen. Har man färdiga små plantor sparar man de där veckorna, säger Olof Söderén.

Han och Anna Rökaeus använder lösgodislådor som butikerna ofta skänker bort.
– De är så bra eftersom man kan stapla dem. Man ställer den nyaste lådan underst och i takt med att man lyfter av lådorna högre upp får de mer ljus, säger Olof Söderén.

Lådorna har hål både i locket och botten för att det inte ska bli för blött. Sallad planterar de tidigt på säsongen så att den kan komma i gång direkt när temperaturen ­tillåter det.

– För många växter är det här mycket bättre eftersom det blir alldeles för varmt för dem ­inomhus. De växer, men blir svaga och långa. Står de i en låda ute får de en liten skjuts, men inte så att de blir svaga, säger Olof Söderén.

Innan man planterar gäller det att ha fått jord på plats. Olof Söderén och Anna Rökaeus tycker att man ska undvika att köpa ny jord till sina planteringar varje år. I stället slår de ett slag för att bygga upp näringen i jorden genom att täcka den med till exempel gräsklipp eller annat organiskt material. Olof Söderén menar att det fungerar även om man bor i staden och tipsar om att plocka gräsklipp från kommunala gräsmattor.

När säsongen är över flyttar de sin jord i en plastsäck till lägenhetens källarförråd, vattnar den med lite näringslösning, och låter den sedan stå tills det är dags att odla igen. 

Fyra grödor utan odlingsplats

För den som saknar balkong eller bara inte har ­tålamod att vänta på en vanlig odling går det fint att odla groddar och skott. Här är fyra favoriter.

Ärtskott

Gula ärtor kan bli gröna ärtskott färdiga att äta på några veckor. Ärtorna läggs i blöt så att de börjar gro och läggs sedan ut på en plåt med jord. Jorden ska hållas fuktig, men inte blöt, och det är en bra idé att täcka odlingen med plastfolie för att bevara fuktigheten. Gör det inte för tätt bara, då kan det börja mögla. När ­groddarna kommer upp ställs ­plåten i ljus så att ärtskotten kan bli gröna.

Alfalfa

Skölj fröna och blötlägg dem över natten. Sedan kan de groddas i ett speciellt groddkärl eller i en vanlig glasburk med en silduk över öppningen. Groddarna bör sköljas två till tre gånger per dag och är färdiga att äta efter ungefär två dagar. Tänk på att ställa burken så att det kommer in luft och så att vatten kan rinna ut.

Broccoli

Broccoliskott kan ­användas ungefär som krasse på mackan eller i en sallad. De odlas på samma sätt, till ­exempel på ett ­hushållspapper.

Böngroddar

Skölj bönorna och lägg dem i blöt över natten. Groddningen kan sedan göras i en större sil, i ett durkslag som sätts i en skål eller i ett groddkärl. Groddarna ska sköljas två till tre gånger per dag för att inte torka ut. De utvecklas bäst i mörker, och behöver ungefär två till tre dygn på sig innan de är färdiga att äta.