Hoppa till innehållet

Fruktmüslin en riktig sockerbomb

Müsli är en frukostfavorit för många och det saknas inte varianter att välja mellan i butiken. Men skillnaderna är stora när det handlar om fett- och sockerinnehåll, visar Råd & Röns granskning av 185 olika sorter.

Publicerad

Sockret i müslin kan komma från olika ingredienser, till exempel torkad frukt eller tillsatt socker.

Det är svårt att tänka sig något som låter sundare och mer nyttigt än müsli till frukost. Men det är stor skillnad på olika sorter när det gäller innehåll av socker och fett. Mest socker och fett hittar du typiskt sett i rostad müsli som ofta har ”granola” eller ”chrunchy” i namnet. I en granola är innehållet i müslin bakat i ugn, ofta tillsammans med socker och fett. Det ger den en klumpig och knäckig struktur, jämfört med en mer traditionell müsli där spannmålsflingor och andra ingredienser inte är sammanklumpade. 
En granola kan ofta ha ett fettinnehåll på runt 20 procent när en mer traditionell müsli har mindre än 10 procent. Mest fett hittar vi i müsli som vänder sig till den som vill dra ner på mängden kolhydrater i kosten. I den kategorin finns till exempel Katrin Zytomierskas Müsli Jordgubb & Choklad och Garants Paleo Granola Hallon & Kokoschips, som har en fetthalt på över 55 procent. Båda sorterna är mer en fröblandning än en traditionell müsli och innehåller till största delen solros- och pumpafrön.