Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Sekatörer - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 9 sekatörer, dels i labb och dels genom att en testpanel bestående av fyra trädgårdsmästare har använt dem. Resultatet visar att de allra bästa sekatörerna kostar en hel del, men att det går att få bra sekatörer för en rimlig peng. 

I testet har vi bland annat:

 • Bedömt hur rena snitten blir.
 • Testat hur mycket kraft modellerna utväxlar.
 • Bedömt sekatörernas balans, grepp och komfort.
 • Testat klämrisken.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

De här sekatörerna ingår i testet

Tillverkare Modell Pris
Adano Sekatör M Sidoskär 80 - 80 kr
ARS VS-8Z 650 kr
Bahco PX-M2 340 - 856 kr
Felco 2 568 - 819 kr
Fiskars Smartfit P68 199 - 450 kr
Gardena 8905 299 - 411 kr
Gardol Sekatör 19 cm 150 - 150 kr
Grouw Sekatör 199 kr
Wolf-Garten RR 4000 285 - 418 kr

Utdrag ur testet av sekatörer

En bra sekatör ska klippa snygga snitt – så raka och rena som möjligt. Då läker busken eller trädet bättre och risken för sjukdomar minskar. Den ska också vara skön att hantera – det ska gå att arbeta med den hela dagen utan att användaren får ont i handleden eller klämmer fingrarna.

I vårt test av sekatörer har vi i den tekniska delen klippt rundstänger av bokträ för att bedöma hur snygga snitten blir. Alla klarar att klippa av stängerna, men klippen blir olika snygga. Fulast snitt ger sekatörerna från två olika tillverkare.

Hanterbarheten har en grupp professionella trädgårdsmästare bedömt under en sex veckor lång testperiod i Olympic Park i London. Där har de bland annat fått bedöma hur sköna handtag sekatörerna har, om det går att använda dem en längre tid utan att få ont i vristen eller handen och om de har en behaglig tyngd och balans.

De har även testat hur enkel säkerhetsspärren är att öppna och stänga. Här sticker framför allt en sekatör ut. Panelen tyckte att det krävdes alldeles för stor kraft för att öppna den, vilket är svårt för någon med svaga nypor.

Alla sekatörer har någon form av stötdämpning som ska skydda från att det blir en hård smäll när skänklarna slår ihop efter att man har klippt av en kraftig gren. Där klarar sig alla sekatörer bra, förutom en modell som inte skyddade tillräckligt från hårda stötar.

Fjädern ska helst sitta så att den inte blir smutsig, eftersom sekatören då kan kärva och bli svår att använda. Om den ändå blir smutsig ska den vara lätt att göra ren. Fjädern i en av sekatörerna bedömdes som mycket svårrengjord, så den fick bottenbetyg för den delen av testet.

Så sköter du din sekatör

Torka av sekatören efter varje användning och förvara den sedan torrt. Låt den inte ligga ute och rosta! Du kan även slipa skären vid behov och olja in de rörliga delarna så att de inte rostar. På de lite dyrare sekatörerna kan du byta ut skären när de blir dåliga, men det kan du inte med de billigaste. Ska du använda din sekatör mycket och vill att den ska hålla länge bör du alltså kolla om skären går att byta.

Testpanelen fick även bedöma hur lätthittad sekatören är, om du lägger ifrån dig den i trädgården. Här får Gardenas sekatör i murriga färger bottenbetyg, medan sekatörerna i mer klatschiga färger klarar sig bättre. 

Bäst i både det tekniska testet och hos testpanelen var en specifik sekatör, som fick i stort sett full pott rakt igenom. Den var trädgårdsmästarnas favoritsekatör och de sa bland annat att ”jag tror att den skulle hålla en lång tid”, ”enkel beskärning, lätt och balanserad, lätt att öppna” och ”bladen blev inte slöa”. Även testets näst bästa sekatör fick höga betyg och gemensamt för dessa båda modeller är att de ligger i det högre prisspannet.

Det går dock att hitta billigare sekatörer som fortfarande är bra. De kostar bara hälften så mycket och får höga betyg. Det finns riktigt billiga sekatörer längre ner i tabellen, men då får du ge avkall på kvalitet. En lågprissekatör har till exempel slöa blad och ger fula snittytor. Dessutom fastnade bladen i slutet av testperioden, eftersom smuts och lera hade fastnat i dem.

Men det är inte nödvändigtvis så att en dyr sekatör ger valuta för pengarna. En dyr modell får inte särskilt höga betyg i den tekniska delen av testet och var inte heller någon favorit hos testpanelen. ”Jag tycker inte det här paret var särskilt effektiva”, klagade en av trädgårdsmästarna, medan en annan sa att ”vinkeln på bladen fick min hand att värka och jag var tvungen att anpassa min arm för att kunna skära ordentligt”.

...

Experten: ”Klipp inte av grenkragen”

bosse_rappne

Bosse Rappne i Ulriksdal trädgård. Foto: Sara Ringström

Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om hur du bäst beskär buskar och träd.

Sekatören är alltid med Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdal trädgård, när han arbetar.

– En bra sekatör ska ligga rätt i handen. Är man vänsterhänt bör man köpa en som är anpassad för det, annars kan det vara svårt att öppna låset. Själva sekatören ska vara vass, klipper man med ett vasst verktyg blir snittytan rak och fin, säger han.

Han, som använder sekatören mycket, tycker också att det är viktigt att skären är utbytbara, så att han slipper köpa en ny sekatör när skären är slitna.

När du klipper grenar på träd är det viktigt att klippa på rätt ställe.

– Där kvisten ansluter mot grenen finns det en liten utväxt på en halv centimeter, grenkragen. Den ska absolut inte klippas bort! Det är grenkragen som kommer att växa ut och valla igen såret så att det läker rätt. Klipper man bort den kommer trädet att få betydligt svårare att läka. Men man ska inte heller lämna för stor stump, eftersom den kommer att ruttna och ramla bort, säger Bosse Rappne.

När du klipper buskar ska du inte enbart klippa av topparna, eftersom de då kommer att förgrena sig så att busken blir ful.

– Gå i stället in och gallra bort de äldsta kvistarna så långt ner som möjligt, då behåller du busken ung och vital. Det behöver bara göras vartannat, var tredje år, säger han.

En annan viktig aspekt är att se till att rengöra sekatören när du går från en växt till en annan.

– Det är speciellt viktigt om du klipper bort kvistar från en sjuk växt, eftersom du annars riskerar att sprida sjukdomen vidare. Jag brukar torka ren sekatören med rödsprit på en svamp, säger Bosse Rappne.

När är bästa tiden att beskära buskarna? Bosse Rappne tycker att JAS-perioden – juli, augusti, september – är bäst.

– Det fungerar för alla buskar och träd. Då är savstigningen över sedan länge, men växten är fortfarande i tillväxtfasen, vilket gör att den har goda möjligheter att läka såret. Att vi beskär träd och buskar på vintern har mest att göra med att lantbrukarna har lite att göra då, och då passar det bra att beskära, men för växten är det bäst under JAS. Man ska absolut inte klippa under savstigningen, då speciellt stenfruktsträd kan blöda kraftigt, säger han.