Multiverktyg – bäst i test
Multiverktyget klarar att såga och slipa även där det är riktigt trångt. Men vårt test av 6 multiverktyg visar att det är stor skillnad på kvaliteten. Vinnaren är ett riktigt kraftpaket medan testets sämsta multiverktyg går sönder nästan direkt.
Om testet

Vi har testat...
- Hur det fungerar att såga i MDF, plywood, laminatgolv och massivt trä.
- Hur det fungerar att kapa spik, plaströr och aluminiumplåt.
- Hur det fungerar att fräsa bort kakelfog och kapat kakelplattor.
- Hur det fungerar att slipa bort färg.
- Hur det fungerar att skrapa bort silikonfog och limmad matta.
- Ljudnivå, hållbarhet och elektrisk säkerhet.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade multiverktyg som ingår i testet
Utdrag ur testet av multiverktyg
Ett multiverktyg har utbytbara blad för en mängd hemmafixuppgifter. Oavsett om du vill såga MDF-skiva, kapa ett kopparrör eller fräsa bort en kakelfog finns det specialanpassade blad att köpa. Multiverktygets huvud oscillerar, vilket innebär att det pendlar i korta rörelser, tiotusentals gånger per minut. Men verktyget är inte tänkt att användas på stora ytor och ersätter därför varken cirkelsågen eller planslipen. I stället kommer det till sin rätt när du enkelt behöver kunna såga, slipa och skrapa där det är trångt. Du kan till exempel snabbt såga av en golvsockel utan att först ta loss den eller göra urtag i gipsväggar och trösklar.
De sex modellerna i vårt test skiljer sig rejält i pris, från 550 till 3500 kronor. Testvinnaren klarar nästan alla moment utan problem. Den kan såga i alla material och har inga problem att kapa utstickande spikar eller att fräsa bort kakelfogar. I de testmoment där testvinnaren inte presterar bra har även de andra verktygen problem, som att såga i kakel och att skrapa bort fastlimmad matta. Vinnaren får dock inte full pott i vårt begränsade elsäkerhetstest – om du skulle råka såga av en strömförande ledning finns en liten risk att strömmen når handen som håller i verktyget. De andra multiverktygen i testet, med undantag för ..., har plast på strategiska ställen som minimerar risken för elstöt om olyckan skulle vara framme.
Multiverktyget på jumboplats har andra problem förutom elsäkerheten – den går sönder efter bara några timmar. I vårt hållbarhetstest monterade vi verktygen i en testrigg och lät dem omväxlande slipa och vila under 50 timmar. Det sämsta multiverktyget gick sönder redan efter tre timmar, och samma öde drabbade nästjumbon efter elva timmar och trean från slutet efter 23 timmar. För att utesluta måndagsexemplar testade vi två exemplar av varje modell. Siffrorna vi visar i tabellen är de bästa för respektive modell, det andra exemplaret av jumbon gick nämligen sönder efter en enda timme. De tre multiverktyg som inte klarade alla cykler i hållbarhetstestet har fått sitt samlade betyg neddraget.
Kvaliteten på bladen är viktig för att multiverktygen ska kunna göra ett bra jobb. Kapskivan till ett multiverktyg slits ner direkt, och därför blir betyget bara en etta för kapning av kakelplatta. På fyra av testets modeller byter du blad genom att lossa en klämanordning med händerna, men på två måste du använda en insexnyckel, vilket är betydligt bökigare.
...